Запрацювала автоматична фіксація перевантажень на дорогах
14:02 04.10.2021
261

01 жовтня 2021 року в Україні запрацювала система автоматичного зважування фур в русі. Тепер замість інспекторів з жезлами та вагових станцій на дорогах встановлені спеціальні комплекси, оснащені датчиками фіксації ваги та відеокамерами.

Влітку Верховна Рада України прийняла два законопроекти №3742 і №3743, які запроваджують адміністративну відповідальність за правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, що зафіксовані за допомогою засобів фото- й кінозйомки, відеозапису, зокрема в автоматичному режимі через платформу Зважування-в-русі (система WiM).

 

Спеціальне обладнання монтується у дорожнє покриття та над дорогою на спеціальній фермі. Датчики фіксують параметри транспортного засобу – вагу, габарити, швидкість, номерні знаки. Завдяки тому, що система повністю перекриває проїзну частину, обійти її неможливо.

 

Порушення правил проїзду великогабаритних та великовагових автомобілів тягне за собою штраф:

  • 500 нмдг (8500 гривень, в чинному законі така ж сума) – в разі перевищення габаритно-вагових норм від 5% до 10% включно;
  • 1 тисячі нмдг (17 тисяч гривень) – в разі перевищення габаритно-вагових норм більше 10%, але не більше 20%;
  • 2 тисяч нмдг (34 тисячі гривень) – в разі перевищення габаритно-вагових норм більше 20%, але не більше 30%;
  • 3 тисяч нмдг (51 тис гривень) – в разі перевищення габаритно-вагових норм більше 30%.

До відома, перший автоматичний штраф за перевантаження виявився максимальним. Вантажівка рухалася з перевищенням на 39% допустимого навантаження на осі.

 

 

Автор: Єва Козаченко
Читайте також