В Україні штрафуватимуть за цькування чи приниження на роботі
10:00 02.12.2022
351

Верховна Рада України ухвалила закон, який установлює адміністративну відповідальність за дискримінацію прав людини у трудових відносинах. Закон визначає мобінг як діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його ділової репутації у формі:

  • психологічного та економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів е-комунікацій;
  • створення щодо нього напруженої, ворожої, образливої атмосфери, що змушує особу недооцінювати власну професійну придатність.

Документ зобов’язує роботодавця: 

  • вживати заходів для забезпечення безпеки і захисту фізичного та психічного здоров’я працівників;
  • проводити профілактику ризиків і напруги на робочому місці;
  • проводити інформаційні, навчальні та організаційні заходи із запобігання та протидії мобінгу (цькування).

Окрім того, Закон запроваджує адміністративну відповідальність за систематичне застосування до працівника різних форм мобінгу. Передбачає умови, за яких роботодавець має відшкодувати моральну шкоду працівнику, який зазнав мобінгу.

Працівникові, який вирішив звільнитися через мобінг, Закон гарантує виплату вихідної допомоги у розмірі щонайменше тримісячного середнього заробітку коштом роботодавця.

Крім того, ВРУ прийняла за основу законопроєкт «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо протидії порушенню прав у сфері праці» № 5749, який запроваджує адміністративне покарання за мобінг:

  • штраф від 1700 до 2550 грн або громадські роботи від 20 до 40 годин;
  • за те саме порушення, вчинене групою осіб, або повторний випадок цькування упродовж року — штраф від 3400 до 5100 грн або громадські роботи від 40 до 60 годин.
Автор: Даша Драгоманова
Читайте також