Рекордна кількість журналістів по всьому світу сидить у в’язницях
13:38 09.12.2021
253

Згідно з доповіддю комітету із захисту журналістів, цитованому Reuters, кількість журналістів у всьому світі за гратами в 2021 році досягла найвищого рівня.

За даними опитування, станом на 1 грудня у в’язницях перебували 293 репортери. Щонайменше 24 журналісти були вбиті за свою роботу, ще 18 загинули за обставин, що ускладнюють визначення того, чи піддавалися вони насильству у зв’язку з їх роботою.

Хоча причини тюремного ув’язнення репортерів варіюються від країни до країни, рекордна кількість відображає політичні заворушення в усьому світі і зростаючу нетерпимість до незалежної інформації.

Як зазначається, Китай, як і раніше, є найбільшим тюремником у світі: згідно з переписом CPJ за 2021 рік, 50 журналістів перебувають за ґратами в той час, як країна готується до проведення зимових Олімпійських ігор у Пекіні у лютому 2022 року.

За Китаєм йде М'янма (26), де десятки журналістів були заарештовані після воєнного перевороту 1 лютого, потім Єгипет (25), В'єтнам (23) та Білорусь (19).

Вперше у переписі Комітету фігурують журналісти, які перебувають у ув'язненні у Гонконзі, такі як засновник Apple News Джиммі Лай, удостоєний Премії за свободу преси імені Гвен Айфіл-2021.

В Ефіопії ескалація громадянської війни викликала нові обмеження для ЗМІ, внаслідок чого вона стала другим після Еритреї тюремником журналістів в Африці на південь від Сахари.

Замикають першу десятку Туреччина, Еритрея, Саудівська Аравія, Росія та Іран, лідери яких регулярно використовують закони про технології та безпеку, щоб придушити інакодумство, і продовжують нехтувати міжнародними нормами без жодних наслідків, йдеться у звіті.

Цього року CPJ також задокументував випадки щонайменше 17 ув'язнених журналістів, обвинувачених у кіберзлочинах, що в деяких випадках може означати кримінальне переслідування за будь-які публікації чи розповсюдження інформації в інтернеті.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також