Готовність українців до проблем з енергопостачанням у зимовий період: результати опитування
11:36 01.12.2023
271

Більшість українців, майже 75%, готувалися до можливих проблем з енергопостачанням у зимовий період. Згідно з опитуванням соціологічної групи "Рейтинг", найбільш активно готувалися до цього мешканці Києва, особи молодого та середнього віку, а також більш забезпечені громадяни.

Серед основних заходів підготовки найпопулярнішими були придбання ліхтариків, батарейок, запасів їжі, акумуляторів та генераторів. Більше половини опитаних вжили кожного з цих заходів.

Соціологи зазначають, що інтенсивність підготовки до проблем з енергопостачанням залежить від уявлень про можливі труднощі у зимовий період. Песимісти, які очікують складнощів, докладають більше зусиль для підготовки порівняно з оптимістами.

Виявлено, що 72% опитаних мають "Пункт незламності" у своєму населеному пункті. У сільських районах ця можливість є у меньшості мешканців.

Також виявлено, що більшість українців (74%) у разі відсутності електроенергії протягом тижня не планують покидати своє житло. Однак, майже чверть людей у цій ситуації розглядають можливість переїзду: 11% всередині свого населеного пункту, 8% - в інший населений пункт, 3% - на тимчасове місце проживання.

Дослідження проводилося 22-23 листопада на основі телефонних інтерв'ю з 1000 респондентами по всіх областях, за винятком тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує 3,1%

Автор: Павло Петрушко
Читайте також