США допоможуть Європі позбутися енергетичної залежності від росії
12:00 08.04.2022
260

Сполучені Штати змістовно підтримують зусилля Європи позбутися залежності від російських енергоносіїв, торгівля якими фінансово підживлює російську «машину війни» та дозволяє путіну продовжувати агресію проти України, -про це сьогодні у Брюсселі на пресконференції за підсумками засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ сказав державний секретар США Ентоні Блінкен.

«Упродовж багатьох років ми бачили збільшення залежності Європи від російського газу та від російської нафти. При цьому ми бачили знову й знову, що росія використовує енергію як зброю, як політичний важіль. Безумовно, від продажу енергоресурсів вони отримують гроші, що підживлюють агресію проти України. Як я розумію, європейці мають намір покласти край цій залежності. Але це не станеться відразу. Ви маєте робити це зважено та знайти необхідні альтернативи», - сказав американський дипломат.

Він зауважив, що Сполучені Штати роблять великий внесок, щоб допомогти країнам ЄС позбавитися енергетичної залежності від росії. Це стосується збільшення поставок в Європу скрапленого газу LNG, що дозволяє компенсувати зниження обсягів торгівлі російським газом. Такі домовленості були досягнуті під час візиту Президента США Джо Байдена до Європи кілька тижнів тому. У цій роботі з диверсифікації джерел постачання, за його словами, беруть участь і інші країни світу, які також нарощують обсяги постачання в ЄС різного роду енергії.

«Все це говорить про те, яким імперативом є прискорення нашого переходу на поновлювальні джерела. Ми, як і Європа, можемо зробити це не лише заради позбавлення залежності від російського газу, а й заради переходу до стійкого енергетичного забезпечення та до поновлювальних джерел. Це процес, він забирає час, але Європа готова це зробити», - додав Блінкен.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також