Швеція й Фінляндія сьогодні планують офіційно подати заявки на членство в НАТО
12:00 18.05.2022
255

Процедура офіційної передачі заявок щодо членства в Північноатлантичному альянсі з боку Фінляндії й Швеції відбудеться сьогодні, - про це заявили лідери двох країн під час спільної пресконференції в Стокгольмі, передає Укрінформ із посиланням на CNN.

«Демократія перемогла», – заявив у цьому зв’язку президент Фінляндії Саулі Ніїністьо.

Він зауважив, що цієї весни ідея фінів відмовитися від нейтрального статусу й приєднатися до НАТО «стала тріумфом демократії», отримавши підтримку переважної частини населення країни.

Прем’єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон зі свого боку додала, що «сподівається на взаємодію з Туреччиною в питанні НАТО». Таким чином вона прокоментувала заяву президента Реджепа Ердогана, що його країна не підтримає членство Швеції й Фінляндії в Альянсі через санкції проти Туреччини. Крім того, Ердоган звинуватив обидві країни в розміщенні у себе курдських «терористичних організацій».

«Ми з нетерпінням чекаємо двостороннього діалогу з Туреччиною і, звісно, ми також будемо вести двосторонній діалог з іншими членами НАТО під час цього процесу. І як тільки ми будемо в Альянсі, я бачу можливість далі розвивати наші двосторонні відносини», – зауважила Андерссон під час спільної пресконференції.

Президент Фінляндії зазначив, що він також залишається «оптимістичним» щодо майбутніх переговорів з Туреччиною, і що за допомогою діалогу «проблема буде вирішена». Він назвав «дуже дивною» нинішню позицію Анкари, оскільки на початку квітня вона «дуже чітко» підтримувала приєднання двох країн до Північноатлантичного альянсу.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також