Що для Європи означає перемога Макрона: пояснює експертка ECFR
10:30 26.04.2022
260

Еммануель Макрон переміг на президентських виборах у Франції з великим відривом, набравши 58,8% голосів. Явка була трохи нижчою, ніж у першому турі – 72%. Макрон став першим президентом, якого було переобрано після введення 5-річного терміну в 2002 році.

Голова паризького офісу Європейської ради з міжнародних відносин (ECFR) Тара Варма у коментарі французькому виданню сказала, що головним завданням Макрона буде створення почуття згуртованості в надзвичайно роздробленій країні, де ультраправі кандидати отримали 41% голосів. Вона наголосила, що Марін Ле Пен зробить усе можливе, щоб скористатися своїм результатом на червневих парламентських виборах.  

“Після надзвичайно напруженої двотижневої кампанії, в ході якої республіканський фронт, схоже, реанімувався, більшість політичних партій тепер дивляться на парламентські вибори, що відбудуться у червні", – сказала Варма.  

Політична реконфігурація, яка розпочалася п'ять років тому, тепер буде завершена, оскільки з'являться нові альянси.

“Ультралеві на чолі з Меленшоном та La France Insoumise (LFI) прагнуть сформувати великий лівий союз із "зеленими" (EELV), Комуністичною партією (PCF) та Соціалістичною партією (PS). На іншому боці політичного спектра більше двозначності: частина правих вже приєдналася до Макрона, але іншій частині доведеться вирішувати, чи приєднатися до Еріка Земмура чи сформувати іншу велику праву партію”, - додала експерт.  

Що означає перемога Макрона для Європи?

Варма каже, що перемога Макрона означає здійснення амбітного проєкту для Європи. Президент Франції виступатиме за подвоєння європейського суверенітету: у галузі технологій, оборони, боротьби з економічним тиском.  

“Йому також необхідно забезпечити успіх поточного головування Франції у ЄС. Воно закінчується 30 червня, і найближчим часом буде організована конференція щодо Західних Балкан, яка дасть змогу розпочати переосмислення політики розширення ЄС”, - додала експертка.  

Вона вважає, що Макрону "доведеться знову взяти на себе мантію європейського дипломатичного лідерства".

“У своїй переможній промові він згадав Україну. Він має негайно вирушити до Києва разом із канцлером Олафом Шольцем, щоб продемонструвати підтримку України з боку Європи. Тепер Макрону необхідно скоригувати свій метод, коли йдеться про захист його європейського порядку денного. Він має прагнути створення більш інклюзивної, партисипативної Європи”, - резюмувала Варма.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також