Російських бізнесменів запідозрили в підкупі президента Гватемали
14:04 05.09.2021
304

Генеральна прокуратура Гватемали почала розслідування щодо можливої причетності громадян Росії до підкупу президента країни Алехандро Джамматтеї. Про це повідомило Reuters 3 вересня з посиланням на заяву офіційного представника генпрокуратури Хуана Луїса Панталеона.

Хабар росіяни вирішили дати, щоб отримати док в одному з головних портів країни. Джамматтеї не перебуває під слідством, оскільки не почали розгляду у справі про імпічмент, зазначили у відомстві.

Прессекретарка Джамматтеї Патрісія Летона не прокоментувала ситуації.

За відомостями Associated Press, прокурори видали ордер на арешт ініціатора розслідування, екскерівника антикорупційного відділу Хуана Франциска Сандовала, який утік у США.

Сандовал стверджував, що чотири російські бізнесмени, які займаються видобуванням корисних копалин у Гватемалі, запропонували хабар, щоб побудувати док у карибському порту Санто-Томас-де-Кастілья. Пов'язана з росіянами гірничодобувна компанія із Гватемали заперечувала отримання хабаря, пише Reuters.

Газета The New York Times із посиланням на свідка у справі поінформувала, що президенту Гватемали доправили згорнутий килим, напханий грошима. Після цього повідомили про те, що росіянам "відкрито двері з портом".

Видання La Hora писало, що йдеться про гірничодобувну компанію MayaNiquel. Вона планувала домовитися про будівництво на території порту термінала для навантаження й розвантаження навалювальних вантажів. Об'єкт оцінили у $30 млрд.

 

Автор: Павло Петрушко
Читайте також