росія є головним постачальником сирої нафти до Китаю
10:43 21.03.2023
252

За перші два місяці 2023 року рф збільшила майже на чверть продаж сирої нафти в Китай та обігнала Саудівську Аравію, ставши найбільшим постачальником сирої нафти до КНР.

Про це повідомляє Reuters.

Зокрема, за даними головного митного управління Китаю, у січні-лютому імпорт нафти з рф сягнув 15,68 млн тонн, або 1,94 млн барелів на добу, що на 23,8% більше, ніж за відповідний період 2022 року.

Минулого року росія була другим за обсягом постачальником сирої нафти в Китай, поставивши 86,2 млн тонн сировини.

Імпорт саудівської нафти за два місяці склав 13,92 млн т, що еквівалентно 1,7 млн барелів на добу, порівняно з 1,8 млн барелів роком раніше.

У 2022 році Саудівська Аравія була найбільшим нафтовим експортером Китаю, поставивши за рік 87,5 млн т сирої нафти, що еквівалентно 1,75 млн барелів на добу.

Західні санкції та обмеження ціни на морську російську нафту після вторгнення Москви в Україну скоротили кількість покупців поставок із РФ, через що російський енергоресурс продається з великими знижками.

Одними з головних бенефіціарів дисконту на російську нафту стали недержавні китайські нафтопереробники, багато з яких розташовані у східній провінції Шаньдун. Вони на початку року купували російську сировину зі знижкою приблизно $8 за барель порівняно з еталонною маркою Brent.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також