У Вінниці пораненим допомагають позбутися фантомного болю
12:31 05.10.2023
262

У центрі розвитку та використання IT-технологій розробили технологію для терапії фантомного болю. Сеанс терапії провели у Вінницькому обласному реабілітаційному центрі ветеранів війни та радіаційного захисту населення.

Про це повідомляють офіційні джерела

Розробники  пояснюють, як працює установка.

За допомогою гри можна керувати силою скорочення м’язів, яка реєструється електроміографом. Ми проводимо для військових демосеанси, дивимося як вони реагують на таку розробку. Обладнання можна використовувати й для пацієнтів, які проходять реабілітацію після травм опорно-рухового апарату, інсульту, травм хребта, ДЦП, - зазначив розробник Андрій Поліщук.

Перший серед пацієнтів, спробував нові технології Дмитро. Воїн пережив тяжку ампутацію - втратив ногу. В ході сеансу йому вдалося відчути та побачити кінцівку, і  таким чином зняти фантомний біль.

Поспілкуватись із пацієнтом прийшли і очільниця профільного департаменту.

 Ми побачили на власні очі, як працює програмно-апаратний комплекс. Побачили реакцію пацієнта на таку технологію. Якщо це працює і допомагає нашим хлопцям, то ми маємо використовувати таку терапію. Для зворотної реакції від наших пацієнтів важливо провести ще кілька демосеансів, - зазначила під час презентації обладнання директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОВА Ольга Задорожна.

 

Автор: Дарина Драгоманова
Читайте також