У Японії розповіли про роботу планетарію у Вінниці
12:11 24.07.2023
273

Стаття у японському журналі з‘явилась завдяки фахівцям з Харкова. У перші дні війни, до Вінниці приїхала директорка Харківського планетарію, секретарка громадської організації «Союз планетаріїв» Галина Железняк.  Саме вона і стала ініціатором публікації.

Про це повідомляють у ВМР.

 З початку війни наш Планетарій був зачинений. Та вже з 28 березня запрацював на повну.  Кількість сеансів поступово збільшували, урізноманітнювали й програму. З початком навчального року до зоряного дому почали ходити й школярі, студенти, – зазначив директор «Дирекції парків та дозвілля територіальної громади» Олександр Мельник.

За його словами, відтепер про таку туристичну родзинку знатимуть і в Японії, що, безумовно, важливо.

Маємо сподівання, що після Перемоги у нашому Планетарії побільшає туристів з країни Сонця, що сходить, – говорить Олександр Мельник.

Нагадаємо,  що планетарій у Вінниці почав працювати в 1965 році. Він має зоряну залу на 86 місць, а діаметр купола складає 8 метрів. Обладнаний заклад апаратом «Малий Цейс», повнокупольною проєкцією через сферичне дзеркало. У фоє розміщена невелика виставка макетів супутників та глобуси, є також фотозони, де полюбляють робити світлини дітлахи.

На сьогодні в Планетарії регулярно проводяться сеанси для людей різного віку – дошкільнят, школярів, студентів і дорослих. Це науково-популярні лекції, літературно-мистецькі, казково-пізнавальні, інтерактивно-ігрові програми з астрономії, космонавтики, природознавства, фізики, астрофізики, географії, біології та історії. Кожен сеанс супроводжується астрономічними спецефектами. Зоряна зала закладу може використовуватися не тільки для проведення «зоряних спектаклів». Світлове устаткування, мультимедійний проєктор і комп'ютер дають можливість проводити наукові семінари, презентації, концерти, творчі зустрічі, тренінги і майстер-класи.

Нагадаємо, Вінницький планетарій працює з понеділка - п'ятницю з 10:00 – 18:00.

Субота-неділя з 11:00 – 19:00.

 

Автор: Павло Петрушко
Читайте також