На Вінниччині посилять захист старовинної криниці та території, на якій вона знаходяться
11:59 04.10.2023
259

На Вінниччини посилять захист старовинної криниці та території, на якій вона знаходяться

 Унікальний для Вінниччини гідрологічний заказник значно розширив свої межі, тож джерела, які знаходяться на його території отримали більший захист. Відповідне рішення прийняли на 44 сесії обласної Ради, яка відбулася наприкінці вересня. Тепер площа заказника складає 49,8 га.

Про це повідомляють офіційні джерела.

Гідрологічний заказник місцевого значення «Ільківський став» розташований у 15 км від Вінниці на території Агрономічної сільської ради Вінницького району. Ільківський став -  один із каскадних руслових ставків річки Рівець. На берегах водойми росте велика кількість лікарських рослин, занесених до Червоної книги України. У заболоченій частині ставка гніздяться водоплавні птахи, зокрема -  сірі чаплі, лебеді, качки, чайки. На південному березі проживають сім’ї видр.

На берегах водойми функціонує велика кількість джерел. Серед них -  унікальне історичне джерело «Понюкова криниця», що має лікувальне, естетичне, оздоровче та історико-культурне значення. Перші письмові згадки про нього датуються 1746 роком.

Загалом, територія перебуває в гарному природному стані, завдяки тому, що з 2000 року тут не ведеться жодної господарської діяльності. На берегах водойми виявлено та обстежено понад 30 джерел.

Автор: Дарина Драагоманова
Читайте також