СБУ ліквідувала у Вінниці масштабну схему для виїзду ухилянтів за кордон
13:30 28.08.2023
275

Контррозвідка Служби безпеки, спільно з Національною поліцією, успішно припинила роботу обширної схеми нелегального виїзду за кордон громадян, які досягли призовного віку, у місті Вінниця.

Після ряду координованих заходів був затриманий організатор цієї схеми. Він обіймав посаду в локальному лікувально-діагностичному центрі та привернув до злочинної діяльності понад 10 осіб, насамперед, чиновників обласної військово-лікарської комісії.

Основною метою організатора було запропонувати потенційним призовникам ухилитися від мобілізації та покинути межі країни за допомогою фальшивих медичних документів, які вказували на непридатність до військової служби через стан здоров'я. Ці "послуги" він оцінював у розмірі від 3 до 10 тисяч доларів США, залежно від складності діагнозу та терміновості його встановлення.

Зловмисники використовували зв'язки з місцевою військовою медкомісією, щоб фальсифікувати медичні висновки та створювати підстави для викреслення ухилянців зі списків призовників, а також для зняття обмежень щодо їхнього виїзду за кордон.

Поліція Служби безпеки виявила понад 200 випадків протиправних дій з боку головного організатора та його спільників. Головний фігурант, який працював в лікувально-діагностичному центрі, був затриманий "на гарячому" під час отримання хабара.

Під час обшуків у його автомобілі, місці роботи та проживання були виявлені:

  • виручені від корупційної діяльності кошти;
  • документи, що свідчили про злочинну діяльність;
  • записи та комп'ютерна техніка з підтвердженнями нелегальних дій.

Вже винесено підозру головному організаторові за частиною 3 статті 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України). Крім того, розглядається можливість додаткового звинувачення згідно з частиною 2 статті 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або отримання неправомірної вигоди службовою особою).

Розслідування активно триває з метою притягнення до відповідальності всіх причетних до цієї схеми осіб. Злочинцям може бути призначено покарання у вигляді до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Захід проводили співробітники Служби безпеки у Вінницькій області разом із Національною поліцією під наглядом обласної прокуратури для забезпечення правопорядку та додержання процесуальних норм.

Автор: Валерія Драгоманова
Читайте також