В Одесі знесли пам'ятники Катерині ІІ і Суворову
14:00 29.12.2022
393

В Одесі комунальні служби демонтували пам'ятники російському полководцю Олександру Суворову і російській імператриці Катерині ІІ та її сподвижникам. Імперські монументи розібрали на частини, склали у вантажівки і відвезли в невідомому напрямку.

Знімки демонтованого пам'ятника опублікував в Telegram заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко

"Вчора вночі Одеса, наше рідне місто, зробило важливий крок для усвідомлення своєї ідентичності без кривавого імперського минулого. Було демонтовано пам‘ятник так званим засновникам міста, зокрема Катерині ІІ, чия жорстока тиранія назавжди залишиться чорною плямою в історії українського народу", – підписали серію знімків Ліберови.

Подружжя фотографів розповіло, що "все пройшло максимально цивілізовано", "монументи досить дбайливо демонтували, щоб передати на тимчасове зберігання до Художнього музею".

"Адже ми не варвари, але маємо повне право самостійно вирішувати, яким монументам місце чи не місце в наших містах", – підкреслили вони.

Комунальники почали підготовку до демонтажу пам’ятника Засновникам Одеси, частиною якого також є статуя російської імператриці Катерини ІІ, зранку 28 грудня. Рух площею було перекрито, комунальні служби стали знімати дерев’яні плити, якими було закрито весь пам’ятник кілька місяців тому.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також