З якими справами найчастіше звертаються вінничани за допомогою до безкоштовних юристів
12:19 19.10.2017

Вінничани, у яких немає коштів винайняти дорогого адвоката часто не мають відповідної допомоги. Щоб громадяни не втрачали надії на захист у Вінниці відкрили Центр з надання безоплатної правової допомоги. До нього також належать чотири райони: Барський, Жмеринський, Вінницький та Тиврівський. Як же працюють центри і з якими справами найчастіше звертаються обговорювали сьогодні на зустрічі з публічними правозахисниками.

7 червня стартував проект «Я маю право», ініціатором якого був сам Міністр юстиції. Тривалість проекту 3 роки. Він поширюється на всю Україну. Його суть полягає в інформуванні громадян про те, які в них є права і яким способом  їх необхідно захищати.

«Протягом місяця ми об’їздили багато сіл, де обмежена можливість доступу до інформації. Промоніторивши ситуацію, найбільше жителів Вінниччини цікавлять питання спадщини, земельні питання, пенсійна реформа», - розповів начальник Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області Юрій Круголь.

Директор Вінницького місцевого центру з надання БВПД Лариса Пікановська додала, що Центр первинну правову допомогу надає у будь-якому вигляді: не тільки усну, а й письмову. Видають навіть довідки по законодавству. Публічні правозахисники в першу чергу стараються надати роз’яснення по справі, усунути конфлікт не доходячи до суду. А якщо уже відкрите провадження, досвідчені юристи безкоштовно захищають свого клієнта. Загалом 80% справ закривають з позитивними рішеннями. І це хороший показник.

«Немає безнадійних чи негативних справ. Завжди слід чітко роз’яснювати ситуацію клієнту і правильно організовувати робочий процес», - резюмувала Лариса Пікановська.

Співпрацює Центр з різними громадськими організаціями, які стикаються з різними життєвими ситуаціями та направляють людей до Центру.

Читайте також