Вiдновлення iсторичної справедливостi: вiнничани шукатимуть iмена загиблих українських воякiв
18:23 30.01.2019
253

Гайсинська районна рада та мерiя мiста Мовiленi уклали меморандум про спiвпрацю. Про це повiдомляється на сайтi Вiнницької облради. Пiдписання документа вiдбулося в рамках робочого вiзиту вiнницької делегацiї до Румунiї.

У меморандумi йдеться  про спiвпрацю, культурний обмiн та органiзацiю  вшанування пам’ятi загиблих українцiв у Другiй Свiтовiй вiйнi.

Голова Гайсинської районної ради Григорiй Боровий розповiв, що в рамках спiвпрацi з румунськими колегами проводитимуться роботи з встановлення  iмен українцiв, якi загинули пiд час Другої Свiтової вiйни.

– На територiї комуни ми побачили  пам’ятний обелiск на якому було вигравiювано бiльше 100 iмен українцiв, родом з Барського, Крижопiльського, Теплицького та Гайсинського районiв Вiнниччини, – розповiв Григорiй Боровий. – Нашi земляки загинули, звiльняючи цю територiю вiд окупантiв у червнi 1944 року. Особливу увагу ми звернули на напис, що тут також захороненi 35 невiдомих радянських воїнiв. Тож, ми уклали угоду про вiдновлення iмен загиблих українцiв. Зi свого боку ми шукатимемо в архiвах iмена  землякiв, якi залишились назавжди на полi бою у тiй мiсцинi. Такий крок необхiдний i для нащадкiв українських воїнiв, i для патрiотичного виховання молодi у Румунiї.

У ходi вiзиту також вiдбулись зустрiчi керiвникiв територiальних громад щодо перспектив та вирiшення спiльних питань у рамках пiдготовки до  пiдписання меморандумiв про спiвпрацю, яке заплановано на травень-червень 2019 року.

Читайте також