У Вінниці зросла кількість дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах
18:33 24.10.2019

На обліку служби у справах дітей перебуває 145 дітей із 66 сімей, з них 134 дитини, батьки яких неналежним чином виконують свої батьківські обов’язки. В порівняні з минулим роком ця кількість зросла більше як на 10 %.

Про це повідомила  начальниця служби у справах дітей Людмила Шафранська під час чергового засідання виконкому міської ради обговорювалось питання «Програма соціального захисту сімей з дітьми, що опинилися у складних життєвих обставинах, та дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у Вінницькій ОТГ».

За словами Людмили Шафранської троє дітей систематично полишають своє місце проживання, щодо семи дітей скоєно насильство в сім’ї.

  • Якщо в попередньому році на обліку було 209 дітей із 83 сімей, то за 9 місяців поточного року маємо 174 дитини із 73 сімей. 57 дітей отримали статус постраждалих внаслідок воєнних дій або збройних конфліктів. Впродовж звітного періоду до суду передано до суду 14 позовних заяв про позбавлення батьківських прав чи відібрання без позбавлення, у батьків, що злісно не виконують своїх обов’язків.

Довідково. станом на 01.10.2019 року на обліку служби у справах дітей перебуває 234 дитини-сироти та дитини, позбавлені батьківського піклування, 205 дітей (понад 88% ) влаштовано до сімейних форм виховання ( під опікою, в прийомних сім’ях та ДБСТ), з них 158 під опікою, 47 у ПС та ДБСТ. Також у ДБСТ, що функціонує у Вінниці, виховується 5 статусних дітей. В ОТГ станом на сьогодні функціонує 15 прийомних сімей, де виховуються 17 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і дві особи з їх числа.

Впродовж 2019 року цей статус отримали 40 дітей, а за весь 2018 — лише 26 дітей набули цього статусі. 15 з яких влаштовано в сім’ї опікунів/піклувальників, 3 — в прийомні сім’ї, 2 — в ДБСТ. 51 дитина цієї категорії перебуває на первинному обліку з усиновлення, але на обліку кандидатів в усиновлювачі у службі у справах дітей перебуває 10 подружніх пар та осіб, які мають бажання усиновити маленьких та здорових дітей, є також 3 потенційних опікуни і 1 пара прийомних батьків з подібними ж намірами щодо віку і стану здоров’я.

Станом на сьогодні національних усиновлень у місті 8, іноземних — 2, але загалом на контролі ССД міської ради 167 усиновлених дітей.

Також чиновниця розповіла, що дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування, забезпечується безкоштовне одноразове харчування в навчальних закладах, щорічно мають безкоштовну шкільну та спортивну форми, оздоровлюються на узбережжі Чорного моря, отримують виплату одноразової допомоги по досягненню ними 18-річного віку. Окрім того, вона наголосила, що в міському бюджеті заплановано суму понад 550 тис гривень на організацію різноманітних заходів до святкових дат для даної категорії дітей.

Нагадаємо, на Вінниччині в ДТП постраждала 41 дитина.

Читайте також