Реклама повинна продавати, а не ображати: у Вінниці говорили про сексистську рекламу
08:40 01.06.2017
255

Серія Всеукраїнських семінарів «Попередження проявів сексистської реклами: інструменти місцевих органів влади та взаємодія із громадянським суспільством» стартувала на Вінниччині. В ході зустрічі організатори обговорили так зване правило трьох  «С» та методи, які дозволять зменшити прояви сексистської реклами.

За словами учасників семінару, сексуальна емоція дуже яскрава, тому в переважній більшості на ній будується реклама. Проте наголосили, що вона повинна продавати продукт, а не ображати споживача.

Директор Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Наталія Заболотна зауважила, що нині одним з пріоритетних напрямків діяльності департаменту, який вона очолює, та учасників семінару залишається низка питань щодо попередження сексистської реклами.

- Семінар, який пройшов у Вінниці, має велике значення, адже потім  подібні заходи проходитимуть у всіх областях України, - сказала Наталія Заболотна. - Перші обговорення пройшли у нашому місті невипадково. Не дивлячись на те, що питання, щодо попередження проявів сексистської реклами  в нашій державі почали обговорювати не так давно, в області вже триває активна робота в цій сфері та є позитивні результати. Наразі ми повинні працювати над підвищенням обізнаності фахівців місцевих органів виконавчої влади та самоврядування, щодо шляхів попередження та протидії дискримінації за ознакою статі, поширенням досвіду діяльності відповідних експертних рад та налагодженням взаємодії з регіональними представниками індустріального гендерного комітету реклами на місцях. Я переконана, що завдяки роботі учасників семінарів, нам вдасться покращити існуючі механізми, а також напрацювати нові методи, що дозволять ефективно функціонувати цій галузі.

Наталія Заболотна зауважила, що відповідно до наказу директора Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької обласної державної адміністрації 29 листопада 2016 року в області було створено експертну раду з питань запобігання та протидії дискримінації за ознакою статі.

- Це постійно діючий консультативно-дорадчий орган, що функціонує при нашому міністерстві, - наголосила очільниця департаменту. – Наразі ми маємо затверджений склад ради до якого увійшли фахівці та експерти з гендерних питань, депутати та депутатки Вінницької обласної ради, посадові особи органів місцевого самоврядування, представники профільних департаментів, громадськості та юристи. Одним із головних напрямків роботи експертної ради є питання запобігання та протидії дискримінації за ознакою статі в області, а також вироблення методів запобігання та протидії порушення рівного статусу жінок та чоловіків.

За словами голови індустріального гендерного комітету з реклами та гендерного директора Української асоціації маркетингу Ірини Лилик вінничани звернулись до організаторів з проханням зробити рекламу «цивілізованою».

- Реклама повинна продавати товар, а не ображати людей – зауважила Ірина Лилик. - Згідно закону та правил, щодо розміщення реклами на місцевому рівні існує дозвіл на рекламу, проте він регулює лише її розміщення. Ніхто не має права зазирнути на те, що саме там буде оприлюднено.  І лише коли виявляються порушення ми починаємо працювати над виправленням ситуації. Проте це не зовсім правильно, так як своїми засобами, як говориться просуваємо її. Нам потрібно працювати із рекламістами та замовниками, аби вони не створювали подібний продукт.

Головний спеціаліст відділу гендерної політики Міністерства соціальної політики України Тетяна Кононович наголосила, що реклама, яка сьогодні існує, потребує переосмислення.

- В наш час бути рекламістом не так просто, - зазначила Тетяна Кононович. –Потрібно звернути увагу та виділити свій продукт. Навчаючи майбутніх рекламістів ми говоримо їм правило, що реклама опирається на три «с», а саме: секс, сміх та страх - це ті емоції які важливі. Сексуальна емоція дуже яскрава, тому в переважній більшості на ній будується реклама. Проте потрібно пам’ятати, що є межа і її важливо не переступити.

Ініціаторами проведення серії семінарів виступило Міністерство Соціальної політики України, Центральний Секретаріат ІҐКР при Українській Асоціації Маркетингу та Представництво Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні.

Читайте також