«Безхатченки: врятувати, залишити не можна»: у Вінниці обговорили створення «нічліжок»
12:40 26.11.2019

У Вінниці пройшов круглий стіл на тему: «Безхатченки: врятувати, залишити не можна». Зустріч було ініційовано адміністрацією КП «Вінницький обласний наркологічний диспансер». Зокрема, головний лікар закладу Павло Слоболянюк розповів про досвід вирішення подібної проблеми в інших містах України через організацію так званих «нічліжок» для людей, що не мають постійного місця проживання.

Такий притулок у Вінниці дозволив би безхатченкам до 30 днів перебувати в закладі, маючи можливість підшукати роботу і постійне житло, бо зараз вони опиняються в медзакладах, які не мають коштів на їх утримання, - зауважив Павло Слоболянюк.

Завідувач наркологічного відділення, в якому функціонує 8 ліжок «витверезника», підтримав свого колегу, зауваживши, що зараз медична допомога надається при наявності діагнозу, а сп'яніння- це не діагноз, а стан, по великому рахунку лікувати там нічого та й примусити такого пацієнта ніхто не може.

Валентина Войткова, директор департаменту соціальної політики міської ради розповіла про кроки влади по вирішенню даної проблеми, так, зі слів посадовця, у місті проводиться патрулювання спільно з ГО «Вісь» та «Полум'я надії», анкетування, крім того, 6 разів на тиждень організовується харчування безхатченків на ринку «Урожай» та залізничному вокзалі.

Координаторка проекту «Побачити невидимих, почути мовчазних» Олена Данілова підтвердила, що міська рада зацікавлена у вирішенні цієї проблеми, але проект ніколи не приноситиме прибутку, зокрема, у Львові подібний заклад обходиться бюджету в 4 млн, у Дніпрі вартість річного утримання 7 млн. Тому потрібно бути готовим до його збитковості, але такий заклад потрібен і анкетування підтверджує, що бажаючі залишалися там, знайдуться.

Директор департаменту соціальної політики зауважила, що вони вивчали досвід Хмельницького, тому, аби новостворений заклад не пустував, потрібно вивчити доцільність, кількість потенційних клієнтів та потреби, а це питання кількох років.

Павло Слоболянюк наголосив, що сьогоднішня зустрічі, в якій взяли участь медики і поліцейські, соціальні працівники і чиновники, покликана, перш за все, на вироблення пропозицій до влади, аби зрушити питання з мертвої точки, бо на разі тільки лікувальні заклади опікуються цією категорією осіб.

Нагадаємо, через ожеледицю у Вінниці зa добу до трaвмпункту звернулося 130 містян.
Читайте також