Вінниччина входить у трійку регіонів України за кількістю створення інклюзивно-ресурсних центрів
17:20 13.05.2019
252

13 травня, під час апаратної наради в голови ОДА Валерія Коровія, в.о. директора Департаменту освіти і науки Вінницької обласної державної адміністрації Володимир Буняк повідомив, що на сьогодні органами місцевого самоврядування області прийнято рішення про створення на Вінниччині 32 інклюзивно-ресурсних центрів, 28 з яких зареєстровані, як юридичні особи, та розпочали свою діяльність. Тому можна сміливо стверджувати, що Вінницька область наразі знаходиться на третьому місці в Україні за темпами і кількістю створення ІРЦ.

Про що повідомляє сайт Вінницької ОДА

Зокрема, зі слів посадовця, Міністр освіти і науки України Лідія Гриневич особисто відзначила успіхи Вінниччини у цьому питанні в ході Всеукраїнської наради освітніх управлінців, яка відбувалася протягом 10-11 травня в Батурині.

Довідково: згідно Постанови КМУ Про затвердження Положення про інклюзивно-ресурсний центр, ІРЦ є установою, що утворюється з метою забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами на здобуття освіти, в тому числі у закладах професійної (професійно-технічної) освіти та інших, які забезпечують:

  • здобуття загальної середньої освіти, шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини (далі - комплексна оцінка):
  • надання психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг;
  • забезпечення їх системного кваліфікованого супроводу.
Перший ж інклюзивно-ресурсний центр для дітей з особливими освітніми проблемами у Вінниці було створено восени минулого року, який розташований по вул. Келецькій, 59.

Протягом 2018-2019-го навчального року у Вінниці була організована інклюзивна форма навчання у 22 школах, де в інклюзивних класах навчалося 71 дитина.

В 17 дитсадках створено інклюзивні групи, де виховувалося 38 дітей.

18 закладів загальної середньої освіти, 14 закладів дошкільної освіти, Палац дітей та юнацтва й інклюзивно-ресурсний центр №1 було облаштовано пандусами. У 5 школах та 1 садочку адаптовано спеціальні санвузли на першому поверсі. А в школі-гімназії № 6 та школі №33 (зі шрифтом Брайля) функціонують ліфти. У 8 школах та у 4 дитсадках для релаксації дітей з особливими освітніми потребами створені спеціально обладнані ресурсні кімнати.

Нагадаємо, у Вінниці активно розвивається інклюзивна освіта.
Читайте також