Якість води у Вінниці: куди йдуть гроші городян?
08:56 25.07.2017
255

Кожен вінничанин щодня стикається з такою проблемою, як неякісна вода у крані. Не так давно у місті виник скандал, тому що вода була не просто забруднена, а ще й із незрозумілим запахом.

З цього приводу громадська організація "Голос народу" організувала прес-конференціюОбговорювали результати перевірки якості води з мереж вінницького “Водоканалу”.

Представник організації Маліновський Віктор розповів, що вони ходили на засідання робочої групи в облраду. Там економіст “Водоканалу” доповідав про те, що з 1-го травня піднялися тарифи на водопостачання та водовідведення - 12,97 грн. І підвищили ціну тоді, коли вода взагалі не відповідає якості. Також “Водоканал” повідомив, що вони заклали 100 млн. субвенції з державного бюджету для того, щоб покрити збитки. Виникає запитання: куди ж ідуть кошти?

Ось тоді у "Голоса народу" виникла ідея - зробити свою експертизу води. Взяли експерта та поїхали брати проби по вулицях: Городецька, Станіславського, Стрілецька, мікрорайон Хімік та в селі Лаврівка. Експертизу робили за 10 показниками.

Ситуація, яка склалася з централізованим водопостачанням дуже складна, мало того вінничани самі ж забруднюють воду. Ріку Південний Буг уже не чистили 20 років. Немає земспорядження, яке очищатиме її. Ми знаємо, що всі водорості, як тільки приходить зима, падають на дно і там цвітуть. Навесні деякі рослини піднімаються, а ті, що залишаються під водою, гниють. І річку потрібно чистити для того, щоб не було “цвітіння води”. Саме це дає неприємний запах з кранів. Жаль, що усі три земспорядження порізали на металобрухт. Тому потрібно зробити так, щоб виправити цю ситуацію, навести лад в копанках, де розмножують рибу (у воду з рибою додають хімікати, щоб вона швидше росла), простежити чим люди поливають свої поля (сьогодні на полях використовують хімпрепарати, заборонені в Україні)”, - розповів Віктор Маліновський.

Учасник “Школи старших по будинку” у Вінниці Олексієнко Олексій додав, що на сайті “Водоканал” мають щотижня розміщувати результати аналізу води.

Хочу сказати, що вони повинні робити аналіз, згідно обіцянок, за 76 показниками, а на сайті розміщено всього 40. Тобто підприємство не виконує власних обіцянок”, - доповнив Олексій Олексієнко.

На прес-конференції показали фільтри. За пів місяця вони майже повністю почорніли. В результатах експертизи написано, що ступінь іржі перевищує всі допустимі норми. Все вказує на те, що потрібно негайно щось робити.

Відомо, що вінницьке підприємство отримає 50 млн. дол. на реконструкцію водоканалу. Дуже хочеться, щоб ці кошти пішли на використання очисних технологій та на заміну іржавих труб.

23

 

Інна Столярчук

Читайте також