У Вінниці відбувся другий тренінг з гендерно чутливого консультування
16:21 29.03.2019
253

Цікаві батли і ефективність - у Вінниці відбувся другий тренінг з гендерно чутливого консультування

У Вінниці відбувся  другий тренінг в рамках міжнародного проекту «Igma-femina», який на місцевому рівні реалізовується Вінницьким обласним осередком Міжнародної громадської організації «Україна-Польща-Німеччина». Учасниць та учасників продовжили вчити апектам гендерно чутливого консультування.

Відкриваючи захід, голова ВОО МГО «Україна-Польща-Німеччина» Сергій Татусяк поділився своїми думками щодо ролі жінок.у суспільстві. Зокрема він зауважив, що з двох людей з однаковим фаховим рівнем в основному віддавав перевагу жінкам і ніколи не помилявся: «Жінки зачасту набагато відповідальніші і старанніші». Його засмучує той факт, що Україна так і не подалала відсоткового бар’єру, за яким частка жінок у Парламенті має складати не менше 30%.

В кінці минулого тренінгу Таїсія Левченко, тренер міжнародних навчальних проектів Erasmus+, дала присутнім завдання подумати над самим поняттям гендеру і того, що під ним розуміє кожен і кожна. Учасниці та учасники висловлювали свої думки і дискутували. В решті решт дійшли висновку, що в поняття гендеру входять такі аспекти, як соціальна стать, соціальна роль та соціальні можливості.

Теоретичного матеріалу, який Таїсія давала на розгляд, було зовсім небагато, але він виявився надзвичайно корисним. Зокрема, нарешті сформулювали поняття гендерно чутливого консультування, над яким учасниці та учасники міркували минулого разу. Отже, за офіційним визначенням, гендерно чутливе консультування - це таке консультування, що здійснюється з урахуванням гендерної складової, не містить ознак сексизму та має на меті підтримку гендерної рівності.

Майже весь час тренінгу був відведений під практичні завдання. Присутніх поділили на команди і влаштували своєрідний батл, в якому по черзі висловлювали найпопулярніші стереотипи, пов’язані з жінками. Точилася завзяти дискусія, під час якої змогли усвідомити дійсно важливі речі. «Щоб вирішити проблему, необхідно її усвідомити, - висловилася Таїсія Левченко. - Зараз ви проговорюєте усі ці стереотипи і розумієте їх вплив на суспільство».

Розглянули також методологію Igma. Тренер запропонувала присутнім найефективніший спосіб засвоєння інформації. «Ви ж помічали, що краще всього запа’ятовуєте щось, коли вчите інших?». Тому учасниці та учасники розбились на праи і по черзні розповідали один одному ті відомості, які отримали з короткого витягу методичного посібника.

Метод Igma започаткували в Нідерландах, коли перейнялися питанням інклюзії людей з обмеженими можливостями в соціум. І лише пізніше до нього включили гендерну складову.

Під кінець заходу декілька присутніх зауважили, що їх участь у тренінгах вже дала свої невеликі результати. «Ми вже змогли допомогти одній людині. Всього одній - і все ж таки, це результат».

В рамках проекту учасниць та учасників чекає ще дві зустрічі, на яких вони зможуть отримати нові знання і корисні навички, які потім успішно застосують у сфері гендерно-чутливого консультування із питань кар`єри та працевлаштування для жінок-мігранток та переселенок.

Джерело: Інформаційна Вінниччина

Читайте також