«Ми працюємо для людей»: журналістам розповіли про цікаві нюанси роботи міського суду
18:00 12.07.2018

12 липня для преси вперше провели екскурсію у Вінницькому міському суді. Про особливості роботи працівників суду, проблемні приміщення, проблемних відвідувачів, захист свідків та містику на робочому місці розповідала заступниця керівника апарату суду Руслана Федорова.

  • Пані Руслана працює заступницею керівника апарату найбільшого в Україні суду, і розповідає, першим чином, про шалену напругу, в якій доводиться перебувати усім працівникам, а також про те, що екскурсії для школярів та студентів до суду – це часта практика.

Загалом у Вінницькому міському суді працює сорок три судді, з яких двадцять займаються цивільними справами, десять – кримінальними, а решта шість є слідчими суддями, які слідкують за тим, щоб на стадії досудового розслідування дотримувались усі права людини.

Не кожний відвідувач суду є чемним та пунктуальним, не кожен хоче вести себе спокійно, і трапляються випадки, які викликають… здивування

Яких тільки акцій протесту та актів хуліганства не бачив Вінницький міський суд та його працівники. В якості протесту, говорить Руслана Федорова, під будівлю приносили вінки та труни для суддів, лягали на вході до судової зали, та навіть кидали в суддю пляшкою. Скарги та звернення з метою зупинити роботу судового апарату, грубощі та провокації.

«Ми переконані, що працюємо для людей, і хочемо зробити усе можливе та правильне по закону. Тому що не люди до нас сюди приходять, а ми приходимо для того, щоб працювати для людей. Це – позиція керівництва суду, - наголошує пані Руслана. – Але є люди, що спеціально провокують працівників на агресивну поведінку. В нас є один «постійний» відвідувач, що цим живе. Він приходить щоразу в суд без двох хвилин шість, щоб здати позовну заяву, стає в чергу, може зачепити дівчину, що приймає документи, за неправильне привітання. І коли бачить, що залишається одна хвилина до шостої, починає здавати позов, вимагає його сьогодні ж прийняти, щоб він був зареєстрований та розподілений судді, як це передбачає закон. У разі відмови – одразу ж пише скарги на всіх і усім».

Траплялись й такі випадки, що протягом року одна людина написала на працівників суду понад 130 скарг, на все. Були й скаржники, що паралізували роботу суду запитами про надання великих масивів інформації, наприклад – інформацію про всі справи, що реєструвались минулого року, скільки та яким суддям розподілялись, ставки цих суддів. Суд не має права не надати інформацію протягом п’яти днів, і відділ надання інформації громадянам був практично паралізований внаслідок таких запитів.

Ще один цікавий пункт подорожі приміщеннями Вінницького міського суду – це підвал, де знаходиться лабіринт стелажів - архів судових справ. Тут  знаходяться папки з усіма справами, які розглядались судом, починаючи від 1944 року, і на півтори тисячі папок усього працює вісім співробітників архіву. І інколи їм потрібно знайти ту чи іншу справу. Ось тут і починається кропітка, складна робота, до якої інколи примішується справжня містика.

«Іноді працівники архіву, коли не могли знайти справу, просили допомоги у містичних сил, - сміючись, ділиться секретом Руслана Вікторівна. – Вони і в хороводи ставали, і заговори робили, і бантики прив’язували. А одного разу вони поклали цукерочки, задобрити домового, булочку. На наступний день вони приходять – цукерочок немає, а потім знайшлась справа. Всі зраділи, але були у шоці, і цей шок не проходив, доки не з’ясували, що прибиральниця прибирала архів та забрала цукерки собі».

Один з судових залів оснащений системою захисту свідків. Людина, покази якої є важливими для суду, але яка боїться, що відкритий виступ на судовому засіданні може нанести шкоду або їй, або її близьким, може попросити давати покази у суді саме за допомогою цієї системи.

[caption id="attachment_192480" align="aligncenter" width="640"] Особистість таємного свідка суворо засекречена, однак суддя може бачити його обличчя[/caption]

«Зазвичай покази людини з таємної кімнати є найважливішими. У справах з торгівлею наркотиками вони підтверджують факт закупки, передачу коштів. По замовних убивствах виступають люди, що мали б бути кілерами, і розповідають про те, коли та скільки коштів їм передавали, умови, - розповідає помічник судді Анатолій Омельчук. – Особа свідка суворо засекречується поліцією, їй надають легендовані прізвище та ім’я, і по справі свідок вже проходить за цими даними. В нас одного разу навіть був у суді Янукович Віктор Федорович, щоправда, не пам’ятаю, у якій справі».

  • Як працює система: свідок знаходиться у таємній кімнаті, інформація від нього поступає завдяки відеокамері та монітору у залі суду. На екран видається розмите зображення в режимі реального часу, а голос свідка спотворено для того, щоб не можна було дізнатись, хто говорить. Цікавий факт: система захисту свідків у Вінниці часто використовується на судових засіданнях в основному – під час розгляду справ про наркоторгівлю, замовні убивства.
Читайте також