Вінниця планує залучати іноземних інвесторів для підтримки малого та середнього бізнесу
13:58 10.08.2017
254

Сьогодні в приміщені Вінницької міської ради відбулося засідання робочої групи щодо активізації Програми сприяння залучення інвестицій у Вінниці на 2014-2020 роки. Скальський Владислав, заступник міського голови, Віталій Погосян, директор департаменту економіки інвестицій та Олег Войтович, головний експерт з питань міжвідомчої співпраці і економічного розвитку проекту ПРОМІС обговорили заходи, спрямовані на покращення інвестиційного клімату міста.

Засідання було організоване з метою актуалізації Програми сприяння залученню інвестицій у Вінниці. Аналіз інвестиційної діяльності свідчить, що у 2015-2016 рр. по місту в цілому спостерігалась позитивна динаміка обсягів капітальних інвестицій, при цьому головним джерелом їх фінансування були і залишаються власні кошти підприємств та організацій Вінниці. Водночас за обсягом освоєних капітальних інвестицій Вінниця поступається окремим обласним центрам.

Заступник міського голови розповів, що серед найважливіших завдань, які стоять сьогодні перед Вінницею, набуваючи особливої актуальності, є суттєве нарощення інвестицій в економіку міста. «Активізація інвестиційної діяльності, збільшення припливу інвестицій в економічний та соціальний розвиток, структурна перебудова міської економіки та підвищення її конкурентоспроможності, забезпечення сталого розвитку територіальної громади є найбільш пріоритетними напрямами діяльності Вінницької міської ради», - додав Скальський Владислав.

Серед найбільших підприємств, які функціонують у Вінниці – ПАТ «Вінницька кондитерська фабрика», ПАТ «Вінницький олійножировий комбінат, ТОВ «Берлінек Інвест», «Аграна Фрут Україна», фармацевтична компанія «Сперко Україна». Впродовж останніх років спостерігається тенденція до змішення ПІІ в економіці Вінниці. Також за обсягами залученого іноземного капіталу Вінниця поступається ряду обласних центрів, які не відзначаються кращим інвестиційним, зокрема Житомиру, Рівному, Івано-Франківську.

На засіданні зазначили, що місто має багаторічний досвід успішної співпраці з міжнародними фінансовими організаціями, завдяки чому залучено значні фінансові ресурси для реалізації ряду проектів у сферах, що забезпечують його життєдіяльність. Вінниця є учасником низки проектів МТД, що дозволяє вивчити та впроваджувати міжнародний досвід та кращі практики за різними напрямками діяльності.

«Динамічний розвиток соціально-економічного середовища міста, як і країни в цілому вимагає сучасного, інноваційного підходу в оновленні певних цілей та завдань програми розробленої в листопаді 2014 року. Результатом актуалізації та реалізації плану заходів даної програми є: створення інвестиційної платформи для інвесторів у вигляді веб-порталу з інформацією про бізнес і клімат міста, існуючі інвестиційні проекти, вільні земельні ділянки та об’єкти нерухомості, нормативно-правова база для нових та діючих інвесторів, збільшення кількості робочих місць, формування привабливого інвестиційного іміджу міста, відновлення промислового потенціалу Вінниці та зростання їх обсягів, збільшення обсягів як внутрішніх, так і зовнішніх інвестицій», - розповів головний експерт з питань міжвідомчої співпраці і економічного розвитку проекту ПРОМІС.

Олег Войтович також додав, що проект «ПРОМІС» спрямований на зміцнення муніципального сектору в Україні, впровадження ефективного демократичного управляння та прискорення економічного розвитку шляхом підвищення спроможності українських міст у сфері демократизації врядування та місцевого економічного розвитку, створення сприятливого середовища для розвитку малого та середнього бізнесу, підтримки процесу децентралізації та інтегрованого планування розвитку на місцевому, регіональному та національному рівнях.

Читайте також