Посуха цього року в Європі може бути найгіршою за останні 500 років
20:13 14.08.2022
259

Річки Європи висихають, адже цьогорічна посуха може бути найгіршою за останні 500 років. Місцями найбільшу річку Франції Луар можна перейти пішки. Рейн швидко стає непрохідним для барж. В Італії річка По на 2 метри нижча за норму, що завдає шкоди врожаю.

Про це повідомляє Guardian.

"Ми ще не провели повний аналіз цьогорічного феномену - тому що він ще у процесі. За останні 500 років не було подій, подібних до посухи 2018 року. Але цей рік може виявитися ще гіршим", - коментує Андреа Тореті, член Спільного науково-дослідницького центру при Єврокомісії. 

За його словами, є великий ризик того, що посуха збережеться ще наступні три місяці, а загалом внаслідок зміни клімату частота й масштаби посух ближчими роками зростатимуть, як на півдні, так і на півночі континенту. 

Аномально посушливі зима та весна, за якими настала літня екстремальна спека, призвели до обміління та перегрівання багатьох європейських річок, з наслідками для біорізноманіття і багатьох сфер господарської діяльності.

"За останні 500 (років - ред.) не було інших подій, подібних до посухи 2018 року. Але цей рік, я думаю, гірший", - сказав Андреа Тореті з Об’єднаного дослідницького центру Європейської комісії.

Він зазначив, що існує "дуже високий ризик сухих умов" протягом наступних трьох місяців, додавши, що без ефективного пом’якшення інтенсивність і частота посух "різко зросте у Європі, як на півночі, так і на півдні".

Автор: Павло Петрушко
Читайте також