Верховний суд Нідерландів має ухвалити рішення у справі скіфського золота наступного року
11:00 26.05.2022
262

Рішення Верховного суду Нідерландів у справі про приналежність колекції скіфського золота очікується 2023 року, - про це в коментарі сказала директор департаменту міжнародних спорів міністерства юстиції Анна Тищенко.

«Рішення Верховного суду очікуємо десь на початку – у середині 2023 року, проте з огляду на обставини цей розклад може змінитися. Міністерство юстиції разом з МКІП, МЗС та адвокатами повноцінно готується і, як і раніше, надає переконливі аргументи та докази в рамках розгляду справи у Верховному суді Нідерландів», – наголосила вона.

26 січня 2022 року так звані кримські музеї подали касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама щодо повернення скіфського золота Україні.

Нідерландська юридична фірма Houthoff відмовляється представляти у Верховному суді в Гаазі інтереси «російських кримських музеїв» у справі «скіфського золота».

Апеляційний суд Амстердама, де проходили слухання по суті у справі про приналежність колекції «скіфського золота», 26 жовтня 2021 року ухвалив рішення повернути експонати виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» на територію суверенної держави Україна.

Однак чотири кримських музеї - Центральний музей Тавриди, Керченський історико-культурний заповідник, Бахчисарайський історико-культурний заповідник і Національний заповідник "Херсонес Таврійський" – звернулися до Верховного суду Нідерландів, щоб оскаржити рішення Апеляційного суду в Амстердамі.

Колекцію скіфського золота привезли у музей в Амстердамі на виставку ще до окупації півострова росією.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також