Румунія допомагатиме Україні експортувати зерно
11:00 25.06.2022
256

Румунія вживає заходів задля збільшення транспортування своєю територією українського зерна та зменшення загрози глобального голоду, - про це заявив міністр закордонних справ Румунії Богдан Ауреску на Міжнародній конференції з питань продовольчої безпеки в Берліні.

За словами глави МЗС, Румунія робить внесок на європейському та міжнародному рівні, задіявши національні механізми надання прямої підтримки. Зокрема, держава приймає українське зерно залізницею, автомобільними шляхами, морем і по Дунаю.

«Від початку агресії порт Констанца, найбільший на Чорному морі, став основними воротами для відправлення українського зерна в інші частини світу. Ми хочемо позиціонувати Констанцу як продовольчий хаб на європейському рівні та працюємо над збільшення його можливостей обробки вантажів», - сказав Ауреску, додавши, що торік через порт пройшли рекордні понад 25 млн тонн зерна.

Міністр наголосив, що проводиться багатостороння робота зі збільшення потужностей транспортування українського зерна територією Румунії. З цією метою розпочата модернізація залізниці, що веде з України до румунського порту Галац на Дунаї, відбувається лібералізація двосторонніх транспортних перевезень, зокрема автомобільних; у румунських портах надається допомога суднам під українським прапором.

За оцінкою глави румунської дипломатії, вжиті заходи вже мають позитивний ефект, але потрібні подальші міжнародні зусилля, зокрема щодо гарантування безпечних коридорів судноплавства у Чорному морі, що передбачає і захист від морських мін.

Ауреску наголосив, що російська агресія проти України впливає на мільйони людей не лише в самій Україні, а й у державах, які залежать від українського зернового імпорту. Потрібно діяти прагматично, аби не допустити посилення кризи та підтримати українську економіку, зазначив дипломат.

Він запевнив, що Румунія разом з іншими партнерами твердо стоятиме на боці України в її боротьбі проти агресора.

У міжнародній конференції у Берліні беруть участь 50 делегацій країн і міжнародних організацій.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також