Кличко відкрив конференцію «Місцеве самоврядування – основа європейської інтеграції та відновлення України»
13:00 07.07.2023
334

Мер Києва, голова Асоціації міст України Віталій Кличко відкрив у столичній мерії конференцію «Місцеве самоврядування – основа європейської інтеграції та відновлення України». Він наголосив, що сьогодні українці борються з агресором за незалежність і волю своєї держави. – Збройні сили героїчно б’ються на передовій. А представники місцевого самоврядування забезпечують життя людей у містах, містечках та селищах нашої країни.

«Ми повинні провести на законодавчому рівні ті зміни, які дозволять в майбутньому Україні стати членом ЄС та НАТО і забезпечити всім мешканцям гідні умови життя й роботи. Готувати ці зміни необхідно зараз, – зазначив Кличко. – Місцеві громади повинні мати достатні ресурси та повноваження задля безпеки своїх територій та мешканців. Ми повинні збудувати таку систему державного управління, за створення якої сьогодні воюють наші захисники», – підкреслив голова АМУ.

Він наголосив, що це мають бути правила й принципи демократії: справедливі незалежні суди, просте регулювання економіки, прозоре оподаткування, чіткий розподіл повноважень і відповідальності, сильне місцеве самоврядування, як в розвинених демократичних країнах. Саме про такі зміни йдеться в Резолюції Європейського парламенту, що була ухвалена 15 червня 2023 року.

«Умовою успішного відновлення та інтеграції України до європейської спільноти Європарламент назвав реформу з децентралізації та розвиток місцевого самоврядування. – Як це є в демократичних країнах. Більше того, європарламентарі закликали український уряд до зміцнення місцевого самоврядування. Та використовувати успіх реформи з децентралізації в процесах відбудови та відновлення України, – зазначив голова Асоціації міст. – А також – звернули увагу на подальшу співпрацю Асоціації міст України та Європейського альянсу міст і регіонів задля відновлення України. І ми розвиваємо нашу співпрацю з європейськими колегами. Адже саме органи місцевого самоврядування забезпечують демократичне управління, прозорість та відкритість процесів ухвалення рішень», – підкреслив Кличко.

Він зазначив, що позиція місцевого самоврядування – об’єднана та напрацьована Асоціацією міст України з урахуванням європейського досвіду та демократичних принципів. Цю позицію підтримують міжнародні партнери. І вона повинна стати основою для продовження реформи з децентралізації та імплементації європейського законодавства в Україні, якщо наша держава прагнемо в ЄС та НАТО.

Віталій Кличко подякував всім міжнародним партнерам, громадам Європи за підтримку України на євроатлантичному шляху.

Участь у конференції «Місцеве самоврядування – основа європейської інтеграції та відновлення України» беруть міські, селищні та сільські голови; депутати місцевих рад України та країн-членів ЄС; депутати Європарламенту; представники Верховної Ради України; уряду та Офісу Президента; представники міжнародних організацій та дипломатичного корпусу.

Автор: Анна Бурлака
Читайте також