Через зростання цін на енергоносії Європа втратила близько трильйона доларів
11:00 19.12.2022
266

Європа постраждала приблизно на 1 трильйон доларів від стрімкого зростання витрат на енергоносії внаслідок російської війни в Україні, і найглибша криза за десятиліття лише починається. Навіть з урахуванням збільшення потужностей для імпорту скрапленого природного газу, очікується, що ринок залишатиметься напруженим до 2026 року, коли стануть доступними додаткові виробничі потужності зі США до Катару. Це означає, що перепочинку від високих цін не буде. 

Щоб запобігти дефіциту, Європейська Комісія встановила мінімальні цілі для запасів. До 1 лютого резервуари повинні бути заповнені щонайменше на 45%, щоб уникнути виснаження до кінця опалювального сезону. Якщо зима буде м'якою, мета полягає в тому, щоб залишити рівень зберігання на 55% до того часу.

Незважаючи на те, що уряди змогли допомогти компаніям і споживачам погасити більшу частину удару, надавши допомогу понад 700 мільярдів доларів , за даними брюссельського аналітичного центру Bruegel, надзвичайний стан може тривати роками. Оскільки відсоткові ставки зростають, а економіки, ймовірно, вже перебувають у рецесії, підтримка, яка пом’якшила удар для мільйонів домогосподарств і підприємств, виглядає все більш недосяжною. 

Автор: Валерія Драгоманова
Читайте також