"Закон про деокупацію Донбасу не суперечить Мінським угодам, але наголошую, що вони себе вичерпали" - нардеп Геннадій Ткачук
09:38 17.01.2018

Вчора, 16 січня, попри прогнози, парламент не проголосував за закон про деокупацію Донбасу. Чому так сталося, пояснив в ефірі телеканалу "112 Україна" народний депутат Геннадій Ткачук.

- Згідно регламенту Верховної Ради  кожен депутат і кожна фракція може подати свою правку. До закону про деокупацію Донбасу були подані близько 700 правок, тому, безумовно, процес розгляду даного законопроекту затягнувся. З досвіду парламентської роботи видно, що більшість правок взагалі не приймаються, тому що деякі депутати їх часто вносять лише з метою звернутися до своїх виборців, а не внести їх в тіло закону, на превеликий жаль. Тому ми бачимо велику кількість правок, кожну з яких треба розглянути, і це займає певний час, - зазначив нардеп.

Як зазначив Геннадій Ткачук, особисто він не вносив ніяких правок, бо вважає, що даний законопроект  треба приймати.

-  По-перше, закон визнає Росію країною агресором,  по-друге, на тимчасово окупованих територіях  має відновлюватись державний суверенітет, по-третє, цей закон прирівнює окуповані території Донецька і Луганська з Кримом, по-четверте, на сьогоднішній день фактично визнається дата російської агресії, тобто це 20 лютого 2014 року,  коли в Україні вперше ідентифікували російських військових. Свого часу парламент розділився стосовно того, чи потрібно вводити військовий стан на цих та прилеглих територіях. На сьогоднішній день дійсно в цьому законі збільшуються повноваження і Президента і Збройних сил. В нас вже тривалий час (майже 4 роки) йде ця гібридна війна, тому нам потрібно, з моєї точки зору, збільшувати повноваження контррозвідки, служби безпеки на територіях в зоні АТО, - зауважив політик.

Стосовно того, що закон про деокупацію Донбасу не регламентує виконання Мінських угод, Геннадій Ткачук зазначив:

- Я думаю, що даний законопроект не суперечить Мінським угодам, але наголошую, що вони себе вичерпали. І для того, щоб знайти компроміс в раді, було прийнято рішення прибрати з закону слова про Мінські угоди. Це була вимога деяких фракцій. Я вважаю, що завдяки Мінським угодам нас підтримала світова спільнота. Це був той механізм, який дав можливість накласти на РФ санкції і розширювати їх. На сьогоднішній день Мінські угоди себе вичерпали, але на той  час вони були потрібні, тому нам було дуже важко відмовитись від них. Мені прикро визнавати що деякі депутати думають про майбутні вибори, а не про долю країни. Я нікого не звинувачую, але з моєї точки зору, повинен бути певний рух вперед, і ми крок за кроком маємо приймати ті закони, які сьогодні необхідні державі, більше того, зробити все можливе, щоб тим людям. які знаходяться на окупованих територіях, було краще жити.

 
Читайте також