Приниження та зрада: Україна пустить бойовиків інспектувати свої позиції
14:42 10.09.2020
269

На засіданні Тристоронньої Контактної Групи домовились щодо проведення спільної інспекцію українських позицій. Подібне рішення спричинило скандал, адже участь у перевірці братимуть представники бойовиків.

Загострення на Донбасі

Майже через півтора місяця тиші на Донбасі сталося загострення. У неділю, 6 вересня, через обстріл бойовиків загинув український військовий. Незадовго до зриву перемир'я ватажок «ДНР» Денис Пушилін заявив, що українська сторона пересунула укріплення біля Шумів Донецької області, і віддав наказ відкрити вогонь по українських позиціях.

Зазначимо, перевірка ОБСЄ не підтвердила заяву бойовиків.

Реакція влади на загострення ситуації

За інформацією ТСН Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що «коли на Сході вбивають українського солдата, то єдина сторона, з якою потрібно говорити - це Російська Федерація». Він ініціював зустріч із главою МЗС РФ Сергієм Лавровим, однак, наразі невідомо, коли вона відбудеться.

Представники офісу президента вимагали у Росії втрутитись у ситуацію та вплинути на провокації з боку незаконних збройних формувань на Донбасі. А Президент країни заявив, що незважаючи на провокаційні дії окупантів українська сторона докладе усіх зусиль, аби зберегти «режим тиші».

Скандальне рішення ТКГ

В ході роботи під час позачергового засідання ТКГ щодо Донбасу учасники дійшли згоди та домовились про спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми. До уваги взяли вимоги представників бойовиків, які фактично не виступають формальними учасниками переговорів. Юридично інспекцію проводять не сторони воєнного конфлікту, а посередник – ОБСЄ у супроводі представників сторін, пояснили в Офісі президента.

Хто представлятиме бойовиків?

Представники різних засобів масової інформації опублікували інформації щодо представника бойовиків, який увійде до складу робочої груми. За інформацією ЗМІ це Руслан Якубов, колишній офіцер російської армії, який на Донбасі став так званим ополченцем в чині генерал-майора. Від російського громадянства Руслан Вахітов (його справжнє прізвище) не відмовився.

Приниження для всього українського війська

У соціальних мережах представники ветеранських угруповань, говорять що подібне рішення – це зрада, народні оранці вимагають відмовитись від подібної домовленості. Українські військові зазначають, що це приниження для всього українського війська та до останнього не вірять, що на їх позиції пустять бойовиків.

Джерело: ТСН

Читайте також