Геннадій Ткачук: «Немає політичної волі, щоб запустити вільний ринок землі»
10:40 18.12.2018

Верховна Рада України планує розглянути питання про продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення. Дану тему обговорювали в прямому ефірі телеканалу РАДА, гостем студії був народний депутат Геннадій Ткачук.

- За 27 років політичні сили не зробили жодних передумов, щоб земля мала вільний обіг і люди, які володіють паями, мали право вільно розпоряджатися ними на власний розсуд. Хочу наголосити на тому, що понад 2 млн. людей, які фізично померли, не змогли розпоряджатися своїми паями. Я впевнений, що в цьому парламенті, напередодні президентських та парламентських виборів немає політичної волі, щоб зробити ринок землі, так як це є у Франції, Польщі, Німеччині, Румунії, Словаччини та інших країнах, де потужно розвинуте сільське господарство. Тому, скоріш за все, парламент проголосує за те, щоб ще на рік продовжити мораторій на продаж землі, - зазначив нардеп.

За його словами популісти лише жахають людей стосовно даного питання і нічого конкретного не роблять: не створюють земельний банк та інші умови для того, щоб запрацював ринок землі.

- Фактично ця система законсервована 27 років. Люди мають право розпоряджатися своїм майном і ніхто не має права вказувати людям, що їм робити з власними паями, - зазначив політик.

Як зауважив Геннадій Ткачук, те, що в Україні діє мораторій на продаж землі, багатьом вигідно.

- На сьогоднішній день є обіг землі і він фактично весь тіньовий. До мене звертаються багато громадян зі  скаргами про те, що вони не можуть розірвати договір з тими орендарями, які не розраховуються з ними за паї. І фактично вони судяться за те, щоб власний пай отримати назад, - розповів нардеп.

Як зазначив Геннадій Ткачук, держава має підтримати дрібних фермерів і вводити обмеження на володіння землею.

- Сподіваюсь, що наступний парламент зробить так, щоб в Україні запрацював вільний ринок землі, так як це працює у всіх провідних країнах світу, - підсумував політик.

Читайте також