Пляжі Вінниці закриваються для купання через ненормативну якість води
20:29 30.05.2023
280

Фахівці з водного господарства провели аналіз водойм, де люди зазвичай купаються, на території Вінниці. Результати дослідження виявили такі значні відхилення в якості води, що рекомендують встановити таблички з написом "Купатись заборонено" на чотирьох пляжах міста, а громадянам радять утриматись від купання.

Згідно з повідомленням головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, лабораторний аналіз води Вишенського озера показав перевищення нормативних значень мікробіологічних показників. Зокрема, виявлено високий рівень лактозопозитивних кишкових паличок - 24000 КУО в куб. дм при нормі 5000 КУО в куб. дм, а також вміст кишкової палички, що перевищує норму - 2100 КУО в куб. дм замість 1000 КУО в куб. дм. Додатково, встановлено невідповідність фізико-хімічних показників, таких як рівень водневого показника (рН), запах і забарвлення, до нормативних значень. Розчинений кисень та біохімічне споживання кисню знаходились у межах припустимих значень.

На пляжі "Гонти" також виявлено високий рівень лактозопозитивних кишкових паличок - 46000 КУО в куб. дм, що перевищує норму 5000 КУО в куб. дм, і вміст кишкової палички, що перевищує норму - 9300 КУО в куб. дм замість 1000 КУО в куб. дм. Також спостерігаються відхилення фізико-хімічних показників, таких як запах і забарвлення води. Розчинений кисень та біохімічне споживання кисню залишаються в припустимих межах.

На пляжі "Хімік" також зафіксовано високий рівень лактозопозитивних кишкових паличок - 24000 КУО в куб. дм, що перевищує норму 5000 КУО в куб. дм, і вміст кишкової палички, що перевищує норму - 24000 КУО в куб. дм замість 1000 КУО в куб. дм. Фізико-хімічні показники, такі як водневий показник (рН), запах і забарвлення води, також не відповідають нормативним значенням. Розчинений кисень та біохімічне споживання кисню перебувають у межах допустимих значень.

З щодо пляжу "Центральний", води річки Південний Буг відповідають санітарним вимогам щодо мікробіологічних показників. Однак, спостерігається відхилення води від фізико-хімічних нормативів, таких як водневий показник (рН), запах і забарвлення. Розчинений кисень та біохімічне споживання кисню знаходяться у припустимих межах.

Враховуючи ці результати, рекомендується припинити купання на пляжах, де виявлені ненормативні показники якості води.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також