Парламентська асамблея Ради Європи підтримала вступ України до НАТО та "формулу миру" у резолюції щодо агресії росії
19:43 22.06.2023
262

Резолюція, яку прийняла Парламентська асамблея Ради Європи в четвер, стосується політичних наслідків агресії росії проти України.

У цьому документі підтримується вступ Києва до Північноатлантичного Альянсу та українська "формула миру". За інформацією представниці української делегації в ПАРЄ, народної депутатки України Євгенії Кравчук, резолюцію підтримали 80 членів Парламентської асамблеї РЄ.

Вона закликає країни-члени Ради Європи, які є також членами НАТО, підтримати членство України в альянсі, а також підтримує українську "формулу миру" і вітає створення Реєстру збитків, заподіяних агресією рф. Засуджується руйнування Каховської дамби та підтверджується безрозсудність російського керівництва, яке загрожує ядерною війною та використовує окупацію Запорізької АЕС для шантажу.

Резолюція також закликає до створення міжнародного механізму компенсації та Спеціального трибуналу для злочинів, вчинених росією, а також посилення санкційного тиску та ізоляції держави-агресора. В документі також закликається притягнути до відповідальності приватні військові компанії та союзників росії, які вчиняють злочини на території України, а також створити публічний реєстр компаній та фізичних осіб, що діють в інтересах росії та обходять санкції.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також