Міносвіти України запроваджує формульне фінансування вищих навчальних закладів за новими критеріями
18:30 12.04.2024
284

Міністерство освіти і науки України оголосило про впровадження формульного методу для розподілу державного фінансування серед вищих навчальних закладів, який базуватиметься на п’яти основних критеріях. Головним чинником є кількість студентів, які отримують освіту на бюджетній основі, повідомляє пресслужба міністерства.

Згідно з новою системою, визначення обсягів фінансування кожного університету відбуватиметься з урахуванням ряду визначених критеріїв, що включають чисельність студентів на державне замовлення. Заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький зазначає, що такий підхід забезпечить більшу адресність використання бюджетних коштів.

Цей крок спрямований на реалізацію принципу "гроші ходять за студентом", де фінансування визначається не потенційними можливостями університету, а реальною кількістю студентів, які обрали цей заклад для навчання на державні кошти.

Окрім цього, у формулі фінансування враховуються такі аспекти, як наукова діяльність університету, його міжнародний статус, статистика працевлаштування випускників, а також регіональний коефіцієнт для закладів, розташованих у прифронтових зонах.

Також Міністерство освіти і науки планує відновлення конкурсного відбору наукових проектів для молодих учених та докторів наук з наступних років, що підтримає наукові дослідження в країні.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також