ООН попереджає про катастрофічні зміни клімату
16:00 09.08.2021
394

Науковці попереджають про втрату контролю над глобальним потеплінням

Міжурядова група експертів зі зміни клімату (IPCC) попереджає про втрату контролю над глобальним потеплінням. Якщо не вжити негайних комплексних заходів, у наступні 20 років температура в світі зросте більш ніж на півтора градуси порівняно з доіндустріальними часами, йдеться в оприлюдненому в понеділок, 9 серпня, звіті групи.

Таку гучну заяву зробила група експертів ООН, оприлюднивши висновки доповіді Міжурядової групи експертів з питань змін клімату, повідомляє Reuters та BBC

Ймовірно, середня глобальна температура до 2040 року на 1,5 °C перевищить рівень 1850-1900 років, йдеться у доповіді.

Вчені попереджають, що підвищення температури більш ніж на 1,5 °C може викликати раптову зміну клімату з катастрофічними наслідками, зокрема, спричинити настільки сильну спеку, від якої люди вмиратимуть, просто перебуваючи на відкритому повітрі.

Якщо світ різко не скоротить викиди, зростання температури може скласти 2,0 ° C до 2060 року і 2,7 °C до кінця століття.

Спека, урагани та інші екстремальні погодні явища, які відбуваються зараз, ймовірно, стануть ще більш серйозними.

Звіт, заснований на більш ніж 14 тис. наукових досліджень, дає найбільш повну і детальну картину того, як зміна клімату змінює світ природи – і що ще може бути попереду.

Ключові висновки у звіті

  • Останні 5 років були найспекотнішими за всю історію спостережень з 1850 року.
  • Швидкість підвищення рівня моря приблизно в три рази вища, ніж в 1901-1971 роках.
  • Екстремально високі температур стали більш частими з 1950-х років, а низькі – більш рідкісними.
  • Людський вплив "дуже ймовірно" (90%) є основною рушійною силою глобального танення льодовиків з 1990-х років і зменшення арктичного морського льоду.
  • Ситуація може стати ще гіршою, якщо потепління викличе петлі зворотного зв'язку, які призводять до ще більших викидів вуглецю, що викликає потепління клімату. Це може спричинити танення вічної мерзлоти в Арктиці або зникнення глобальних лісів. 
  • Якщо рівень викидів не знизиться в найближчі два-три десятиліття, то нагрів в 3 °C виглядає як катастрофа. Якщо ж кількість викидів не зменшеться зовсім, то ми на шляху до переходу від 4 °C до 5 °C, що є межею апокаліпсису.

Діяльність людини, стверджують автори, «дуже ймовірно є причиною» танення льодовиків по всій землі за останні три десятиліття, танення гігантського льодового покриву Гренландії, а також зменшення весняного снігового покриву в Північній Америці.

Згідно з прогнозами МГЕЗК, збільшення глобальної температури перевищить поріг, передбачений Паризькою кліматичною угодою, «у випадку, якщо в наступні десятиліття не буде різкого скорочення викидів вуглекислого та інших парникових газів».

Автори запевняють, що в такому випадку планеті загрожуватимуть екстремальні погодні умови, включаючи посухи та повені, зростання рівня моря, скорочення площі крижаного покриву в Арктиці, до чого не зможуть адаптуватися багато рослин та тварин.

Окрім того, фахівці визначили різні варіанти розвитку кліматичної ситуації залежно від докладених зусиль щодо скорочення викидів у атмосферу Землі.

Так, за їхніми прогнозами, згідно з усіма розглянутими варіантами, глобальна температура поверхні землі продовжуватиме зростати, принаймні, до середини нинішнього століття.

Згідно зі сценарієм найбільших викидів, глобальна температура виросте на 5,7 градуса до кінця століття, а найнижчих – до 2100 року вона може зберегтися на рівні від 1 до 1,8 градуса у порівнянні з доіндустріальною епохою.

Звіт МГЕЗК створювали 234 експерти з 66 країн, в тому числі з України. Друга та третя частини звіту, вихід яких очікують у 2022 році, зосередяться на питаннях наслідків, адаптації та вразливості до зміни клімату, а також розглянуть зусилля щодо пом'якшення наслідків впливу людини на зміни клімату Землі.

Міжурядова група експертів з питань змін клімату створена в 1988 році спільно зі Всесвітньою метеорологічною організацією і Програмою ООН з довкілля для оцінки наукової інформації, що стосується зміни клімату і формулювання реальних стратегій реагування на ці зміни.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також