ООН може ініціювати укладання угоди про гуманітарне перемир'я між Україною та РФ
12:30 29.03.2022
298

Організація об'єднаних націй може ініціювати укладання угод про гуманітарне перемир'я між Україною та РФ, повідомляє пресслужба ООН.

"Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш доручив своєму заступнику з гуманітарних питань Мартіну Гріффітсу негайно обговорити зі сторонами, залученими до війни в Україні, можливість укладання угод про гуманітарне перемир'я та питання їх практичної реалізації", - йдеться у повідомленні.

 Гутерріш повідомив, що війна в Україні призвела до "безглуздої втрати тисяч життів, вимушеного переселення десяти мільйонів людей, переважно жінок і дітей, систематичного руйнування важливої інфраструктури та стрімкого зростання глобальних цін на продовольство та енергоносії". Тому генсек заявив, що "необхідно покласти цьому (війні-ІФ) кінець."

Гутерріш сподівається, що перемир'я дозволить забезпечити доставку гуманітарної допомоги, а також безпеку мирних жителів.

Перемир'я врятує життя, запобігатиме стражданням і захистить мирне населення", – повідомив генсек.

Також Гутерріш наголосив, що рішення "гуманітарної трагедії знаходиться не в гуманітарній, а в політичній площині".

"Я закликаю до негайного гуманітарного перемир'я, яке дозволить досягти прогресу під час серйозних політичних переговорів, спрямованих на досягнення мирної угоди, заснованої на принципах Статуту ООН", - заявив генсек.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також