Литва побудує стіну на кордоні з Білоруссю
12:27 08.07.2021
807

Литва має намір побудувати стіну на кордоні з Білоруссю.

«Ми почнемо будівництво додаткового фізичного бар'єру, який розділить Литву і Білорусь, що стане певним знаком і певним стримуючим фактором для організаторів потоків нелегальної міграції», - каже Шимоните, прем'єр-міністр Литви.

З 1 червня, за словами Шимоніте, прикордонники затримали понад тисячу мігрантів при спробі втекти в Литву. Це в 12 разів більше, ніж за весь 2020 рік. 5 липня в прикордонному лісі було виявлено ще 131 осіб. Для них литовський уряд створив наметові табори. Більшість мігрантів - вихідці з країн Близького Сходу (в основному Сирії, Іраку, Афганістану), а також Північної і Тропічної Африки. Зростання міграції змусило Литву оголосити режим НС. Допомогти країні розібратися з мігрантами зобов'язався Євросоюз.

Мінськ не бажає брати участь в стримуванні міграції своїх громадян в ЄС - президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що через санкції Заходу у них немає на це «ні грошей, ні сил».

«Якщо деякі думають, що ми закриємо наші кордони з Польщею, Литвою, Латвією та Україною і станемо табором для людей, що біжать з Афганістану, Ірану, Іраку, Сирії, Лівії та Тунісу, вони помиляються. Ми нікого не будемо утримувати, вони йдуть не до нас, а в освічену, теплу і затишну Європу », - коментує Лукашенко.

Автор: Маргарита Грабова
Читайте також