Lifecell запустив станцію на сонячних панелях
16:30 25.10.2022
272

Мобільний оператор зв’язку Lifecell запустив першу станцію на сонячних панелях для автономного живлення базових станцій, пише Mediasat.

Пілотний проєкт почали тестувати на півдні України, де доступ до електромереж може бути ускладнений. Використання альтернативних джерел допоможе підтримувати роботу обладнання, якщо електромережі будуть пошкоджені внаслідок атак РФ.

За інформацією, на одній зі станцій встановили сонячні панелі площею 84 квадратні кілометри. Вони генерують постійний струм напругою 48 вольт, який подається на обладнання базової станції, та загалом виробляють до 16 кіловат енергії для її живлення.

Це дозволяє забезпечити зв’язком більш ніж 2000 людей в чотирьох населених пунктах області. Від накопиченої сонячної енергії заряджаються й автономні акумулятори. Місткості акумуляторів вистачає на 36 годин автономної роботи.

Ці сонячні панелі можуть працювати при температурі від -20 до +40°C і не потребують спеціального обслуговування.

Тестування триватиме протягом року, щоби можна було оцінити ефективність сонячних панелей у різну погоду та пору року. Якщо проєкт буде успішним, оператор масштабуватиме використання сонячних панелей для резервного живлення базових станцій.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також