Український культурний фонд можуть позбавити автономності: причини
12:30 30.09.2022
257

Учора народні депутати України зареєстрували законопроєкт №8023 про особливості роботи Українського культурного фонду на час воєнного стану. Громадська організація "Центр спільних дій" зазначає, що законопроєкт фактично позбавляє УКФ незалежності та необхідності його існування, оскільки основні завдання передаються до Міністерства культури.

Мінкульт до кінця воєнного стану планують уповноважити затверджувати регламенти органів УКФ і порядок контролю за виконанням зобовʼязань установи.

Крім того, Міністерство культури, ймовірно, зможе погоджувати: пріоритетні напрямки УКФ, проведення конкурсів відбору проєктів і моніторинг їх реалізації.

«Проєкт продовжує дію норми про обмеження фінансування поточної діяльності УКФ до останнього дня року, у якому припиниться або скасується воєнний стан», – вказують активісти.

Натомість у пояснювальній записці автори законопроєкту зазначають, що це навпаки має підвищити спроможність та автономність УКФ. Нині проєкт закону опрацьовує профільний комітет гуманітарної та інформаційної політики.

Автор: Богдана Валігура
Читайте також