Найкращі книги 2021 року за версією відомих письменників
18:03 23.12.2021
628

Наближаючись до завершення календарного року, коли Земля вийде на новий виток свого руху навколо Сонця, ми всі так чи інакше підбиваємо підсумки, розмірковуючи про зроблене, пережите і прочитане. Відомі письменники не стали винятком і поділилися, які новодруки світової літератури вважають найкращими у 2021 році.

Кадзуо Ішіґуро, автор роману про штучний інтелект під назвою «Клара і Сонце», що вийшов також у 2021 році, високо оцінив твір аргентинської журналістки Маріани Енрікез The Dangers of Smoking in Bed («Небезпечно курити у ліжку») й охарактеризував його як своє найбільш захопливе відкриття у художній літературі останнім часом. Також письменник відзначив кілька новодруків у жанрі нонфікшн включно з книгою Майкла Льюїса The Premonition («Передчуття»).

Володарка Букерівської премії-2019 Бернардін Еварісто у свій топ-3 занесла монографії, присвячені історії Британської імперії, а ірландський письменник Колм Тойбін залишився надзвичайно задоволеним збіркою вибраних віршів Джона Маколіффа (Selected Poems). Шанувальниками поетичних текстів також виявилися Рейчел Кушнер з високою оцінкою Вольфґанґа Гільбіґа та Фінтан О’Тул, який заніс до свого рейтингу книгу Пола Маккартні (The Lyrics).

Ліза Таддео похвалила новий твір Елізабет Дей Magpie («Сорока»), а сама Дей відзначила романи Меґ Мейсон Sorrow and Bliss («Журба і блаженство») та лауреата Букера-2021 Деймона Ґалґута The Promise («Обіцянка»).

«Тепер характеристика «шедевр» використовується занадто широко, але я думаю, що книга Ґалґута справді її варта».

Останній твір також отримав найвищу оцінку від британської журналістки та сценаристки Джоан Бейквелл поряд із романом Ґрема Свіфта Mothering Sunday («Материнська неділя»), який був опублікований декілька років тому, проте у 2021 році вийшов на кіноекрани.

Отже, до Нового року залишилося зовсім не багато часу, але його цілком вистачить, аби скласти власний книжковий рейтинг-2021 і список видань для читання на 2022 рік.

Джерело

Автор: Анна Макарчук
Читайте також