Жителя Вінниччини судитимуть за держзраду
15:30 19.02.2024
356

Прокурори Вінницької обласної прокуратури внесли обвинувальний акт до суду щодо мешканця Хмільницького району Вінниччини за звинуваченням у державній зраді згідно з частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу України.

Чоловік, який вже був засуджений за виправдовування збройної агресії рф (згідно зі статтею 436-2 Кримінального кодексу України), скоїв новий особливо тяжкий злочин проти основ національної безпеки.

Обвинувачений встановив контакт із представником так званого Придністровського правозахисного центру Союзу російських громад Придністров'я, що належить "Фонду підтримки і захисту прав співвітчизників, які проживають за кордоном", створеному у 2012 році указом президента рф. Цей фонд призначений для підтримки російських співвітчизників, які проживають за межами рф, включаючи надання їм фінансової допомоги.

У травні 2023 року обвинувачений ініціював електронний зв'язок з придністровським "правозахисником" та зобов'язався збирати інформацію про українські сили оборони та об'єкти критичної інфраструктури в області Вінницької області та передавати цю інформацію іноземній організації. У відповідь отримав обіцянку про щомісячну фінансову допомогу у розмірі 2285 російських рублів.

За період з липня по жовтень чоловік надавав "замовнику" інформацію про розташування об'єктів залізниці, енергетики, поліції та охорони здоров'я у своєму регіоні. За це йому було перераховано близько 3,3 тисяч гривень на його особисту банківську картку.

На даний момент обвинувачений знаходиться під вартою під час слідства і судового розгляду. За вчинений злочин передбачено покарання у виді 15 років позбавлення волі або довічного ув'язнення з конфіскацією майна.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчим відділом Управління служби безпеки України у Вінницькій області.

Важливо враховувати, що відповідно до статті 62 Конституції України, особа вважається невинною, поки її вина не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Автор: Єва Козаченко
Читайте також