Кінець епохи: цікаві факти з правління королеви Єлизавети II
09:00 09.09.2022
263

Королева Великої Британії Єлизавета II, яка померла учора по обіді, перебувала на престолі довше за всіх британських монархів. Вона була символічним оплотом «цивілізованої» монархії як такої та британської монархії зокрема.

За своє довге життя королева була свідком Другої світової війни, гучних скандалів, пов'язаних із членами її родини, політичних та соціальних потрясінь у світі.

Для британців сім’я королеви завжди була індикатором стабільності й приємної ностальгії за часами великої Імперії. Проте цей сум згодом було подолано, а Єлизавета ІІ та її родина назавжди залишатимуться символами однієї з найстарших націй світу.

  • Єлизавета походить з європейської монаршої династії Ягеллонів. Тож вона була далекою родичкою українського короля Русі Льва Даниловича.
  • Також науковці знайшли зв'язок сучасних європейських монархій – від французької королеви Анни, доньки Ярослава Мудрого, до британської королеви – Єлизавети ІІ. Британська королева була прапрапраонучкою Ярослава Мудрого. 
  • Королева не мовчала про війну в Україні. З самого початку Королева Єлизавета ІІ пообіцяла підтримувати Україну завжди і повсякчас.
  • У березні 2022 року 95-річна королева Великобританії Єлизавета II пожертвувала кошти Комітету з надзвичайних ситуацій у зв'язку з конфліктом, що триває в Україні. Про яку саме суму йдеться, не вказується. 
  • У травні 2022 року королева Великої Британії з'явилася на публіці у вбранні кольору українського прапора, чим продемонструвала підтримку України у війні проти крайни-агресорки рф. Як відомо, королева вчинила так попри те, що ніколи не висловлює свою політичну позицію.

Наступним монархом Великої Британії стане старший син Єлизавети ІІ – 73-річний принц Чарльз. Його дружина, 75-річна Камілла, стане королевою-консортом (це означає, що дружина короля має рівний із ним соціальний статус і має жіночий еквівалент його монархічного титулу).

 

Автор: Богдана Валігура
Читайте також