Українські сапери відновили використання майже 74 тис. га аграрних земель з початку року
13:41 04.04.2024
254

З початку поточного року українські демінери успішно перевірили 80,3 тисяч гектарів аграрних земель, з яких майже 74 тисячі гектарів вже повернули до використання, повідомила Юлія Свириденко, перший віцепрем'єр-міністр та міністр економіки України.

Зокрема, в марсі сапери обстежили понад 26,5 тисяч гектарів, з яких майже 23,5 тисячі гектарів були відновлені та повернуті аграріям. Свириденко зазначила, що відновлені землі дозволять зібрати додатково 350 тисяч тонн пшениці вже цього року, при цьому 80% відновлених площ уже активно обробляється.

Міністр також розкрила інформацію про комплексні заходи уряду зі швидкісного очищення територій України від вибухонебезпечних предметів. Було введено компенсації для аграріїв за послуги з демінування та підписано угоду з компанією Palantir для використання передових технологій аналізу даних та штучного інтелекту в процесах обстеження та демінування. Крім того, активно впроваджуються вітчизняні розробки та здійснюється закупівля українського обладнання для посилення спроможностей саперних підрозділів.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також