Україна успішно врятувала сімох дітей із сім'ями з окупованих територій, повідомляє Уповноважений з прав людини
18:29 03.04.2024
295

Україна успішно евакуювала сімох дітей разом з їхніми сім'ями з територій, що знаходяться під тимчасовою окупацією. Цю інформацію оголосив Уповноважений з прав людини при Верховній Раді України, Дмитро Лубінець, у своєму Telegram-каналі.

За його даними, ці сім'ї покинули Запорізьку та Херсонську області. Він розповів, що деякі з цих сімей витримали важкі випробування під час окупації, ставши свідками мародерства, примусової паспортизації, насильства з боку окупантів та змусу дітей навчатися за принципами, які пропагують "руський мир". Лубінець зазначив, що деякі родини з підлітками вирішили виїхати, аби уникнути примусового вербування їх дітей до армії окупантів.

Лубінець також розповів, що батьки евакуйованих дітей вважають, що життя на тимчасово окупованих територіях не відповідає їхнім планам на майбутнє, тому вони прийняли рішення переїхати на територію, контрольовану Україною.

Зараз із сім'ями працюють представники Омбудсмана, державних установ та некомерційних організацій, надаючи їм необхідну підтримку у відновленні документів, влаштуванні дітей до шкіл та гуртків, а також допомагаючи з пошуком роботи.

Омбудсман висловив подяку за допомогу у поверненні дітей благодійним організаціям "Благодійний фонд "Рокада", "Вірний шлях-Харків", "Посмішка ЮА", ЮНІСЕФ, "Голоси дітей" та Координаційному центру з розвитку сімейних форм виховання та догляду дітей.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також