Україна запускає програму негайних репарацій для жертв сексуального насильства від окупантів
17:35 04.03.2024
269

Україна впроваджує програму негайних виплат для жертв сексуального насильства від окупантів, оголосила віце-прем'єр Ольга Стефанішина під час конференції про відновлення прав жертв. Жертвам буде надана одноразова фінансова допомога у розмірі 3 тисячі євро. Проект стартує 15 квітня та триватиме до кінця жовтня 2024 року.

За словами Стефанішиної, ініціатива розроблена спільно з Глобальним фондом та Урядовою уповноваженою з питань гендерної рівності, і передбачає комплексні заходи для ідентифікації та компенсації жертвам. Програма має на меті надати негайну підтримку, не очікуючи на завершення війни або виплат з боку Росії.

Перші засідання комісії вже відбулись, і з 1 по 31 березня процедуру пройдуть 40 постраждалих. Для координації дій створено наглядову раду, яка займається затвердженням документів та веденням статистики.

Справу підтримали правозахисники, Генеральна прокуратура та Міністерство юстиції, що сприятиме розслідуванню злочинів та формуванню реєстру збитків. Олена Зеленська, Перша леді України, також висловила підтримку ініціативі, наголосивши на необхідності негайних дій для відновлення справедливості і надання ресурсів для відновлення як країни, так і окремих осіб.

Наразі Генпрокуратура веде 274 справи про сексуальне насильство, скоєне російськими військовими, проте загальна кількість потерпілих значно вища. Репарації виступають не лише як економічна підтримка, але й як крок до відновлення справедливості.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також