У штабі встановили кількість українців, яких вдалося повернути з "фільтраційних таборів"
09:29 11.07.2022
481

До України вдалося повернути більше ніж 16 тисяч людей, які вирвалися з російських "фільтраційних таборів", - про це повідомила віце-прем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук в ефірі інформаційного телемарафону.

За її словами, люди, які були примусово вивезені на територію РФ, пройшли фільтраційні табори і врятувалися звідти через інші країни, іноді залишаються за кордоном - в країнах ЄС.

"Багато людей залишаються в Естонії, Латвії, Німеччині, Польщі. Ми не можемо людям заборонити. Однак відомо про 16 тис. 300 людей, які повернулися вже на територію України",- сказала Верещук.

Вона додала, що, якщо у людей є можливість вирватись з "фільтраційних таборів", вони покидають територію Росії через Естонію, менше через Латвію, ще менше через Білорусь. Якщо ж їм це не вдається, то їх депортують в глибинку Росії, буває навіть за Урал.

Верещук зауважила, що у "фільтраційні табори" українці потрапляють з тимчасово окупованих регіонів країни, там де проходить фронт, зокрема, це Маріуполь, Новоазовськ, Мангуш, Безіменне, територія ОРДЛО, Харківська, Херсонська та Запорізька області. З цих таборів українців примусово депортують на територію Росії, як на Далекий Схід, так і у Білгородську та Ростовську області.

"Я хочу додати, що не щонайменше 18 "фільтраційних таборів", таких таборів - десятки. До прикладу, на території ОРДЛО ледь не у кожному місті є такі "фільтраційні табори". Тому потрібно розуміти масштаб такої катастрофи, а головне, відповідальність, яку повинна понести за це Росія", - підкреслила Верещук.

Віце-прем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій зазначила, що третина людей не проходить "фільтрацію" у таборах, і це як правило чоловіки, у такому випадку їх забирають на підвали, а потім повертають у колонію та у СІЗО разом з іншим військовополоненими.

Вона додала, що у "фільтраційних таборах" надзвичайно складні умови для виживання - "лише щоб не вмерти" - мінімальне харчування, практично відсутня можливість отримати медичну допомогу, крім того люди потерпають від постійного знущання та насильства над ними.

Верещук поінформувала, що для тих, кому вдалося вирватися з російських "фільтраційних таборів", розроблений спеціальний алгоритм для повернення в Україну.

"Найпростіше подзвонити на наш короткий номер 1548. Також, на нашому сайті можна побачити інші номери, звернутися через Viber, чат-боти, телеграм-канали. Я знаю, що важко додзвонитись з Росії, але тим не менше - це можливо. І повідомити про місце свого перебування, ми допоможемо через консульські служби або міжнародні організації повернути таких людей додому", - акцентувала Верещук.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також