росія обмежує доступ до медичних послуг для українців на окупованих територіях, вдаючись до примусової паспортизації
19:59 02.03.2024
253

російська окупаційна влада продовжує обмежувати права українців на тимчасово окупованих територіях, цього разу шляхом закриття медичних диспансерів для місцевих жителів.

Згідно з інформацією від Центру національного спротиву, окупанти відмовляють українцям у доступі до диспансеризації, намагаючись примусити їх до отримання російського паспорта. ЦНС також зазначає, що при видачі російського паспорта, окупанти вимагають від українців підписати документи про відмову від українського громадянства, що суперечить українському законодавству і не вимагається російськими нормами.

Процес примусової паспортизації включає тиск та шантаж з боку окупантів, спрямований на змушення українців відмовитися від свого громадянства. Незважаючи на це, значна кількість українців відкидає російське громадянство, чому окупанти можуть відповісти погрозами або навіть мінуванням приватних земель у відповідь на відмову. Особливо такі дії зафіксовано на території Запорізької області, де окупанти мінують землі тих, хто відмовляється прийняти російський паспорт.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також