Міноборони проведе реформу харчування в ЗСУ
13:30 30.01.2023
260

Міноборони запускає реформу харчування в ЗСУ – хочуть запровадити «гнучку, але уніфіковану систему меню», щоб уникнути зловживань на місцях, повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

В основі формування меню будуть не вартість продуктів та калорії, а одиниці об'єму та калорії. Такий підхід використовують у НАТО, відзначив Резніков.

Нову систему мають запровадити впродовж 4-5 місяців. Також у планах Міноборони – запустити веганське, халяльне, кошерне та пісне меню християнської традиції.

Зараз у системі каталогу є вибір із 409 позицій, з яких керівники продовольчого постачання окремих військових частин формують для бійців раціон з енергетичною цінністю 3500 калорій на добу. На 2023 рік Міноборони укладені контракти з вісьмома постачальниками продуктів.

«Система в цілому працює, кількість скарг на якість харчування незначна, хіба що на відсутність деяких екзотичних фруктів. Навпаки – багато позитивних відгуків. Але це занадто велика дискреція, у якій зловмисники шукають лазівки. Ми повинні їх закрити», – написав Резніков.

Також міністр підтримав пропозицію зробити частину оборонних закупівель відкритими. 

«Спільно з комітетами ми знайдемо формат, який гарантуватиме безпеку постачальників і збереже чутливу інформацію про ЗСУ», – відзначив Олексій Резніков.

Автор: Валерія Драгоманова
Читайте також