Мінекономіки України та Palantir оголосили про партнерство для штучного інтелекту у гуманітарному розмінуванні
18:55 03.03.2024
252

Міністерство економіки України та американська технологічна фірма Palantir оголосили про партнерство, спрямоване на підтримку гуманітарного розмінування в Україні за допомогою штучного інтелекту. Ця співпраця була узгоджена під час візиту української делегації до Великобританії, як повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Партнерство передбачає реалізацію низки заходів, серед яких оцифрування процесів гуманітарного розмінування, автоматизація за допомогою штучного інтелекту Palantir (AIP) і розширення цифрових інструментів для ефективної координації і оцінки земель, що потребують розмінування.

Завдяки використанню технологій Palantir, платформа дозволить аналізувати об'єми даних, зібраних різними організаціями, включаючи ДСНС, ДССТ, та неурядові організації, щоб надавати рекомендації щодо найбільш ефективних методів розмінування.

Ця ініціатива стане важливим кроком на шляху до відновлення України, адже на сьогодні забрудненій мінами є велика частина території країни, що ставить під загрозу життя мільйонів громадян. Швидке та ефективне розмінування дозволить якомога швидше приступити до відбудови зруйнованих регіонів.

Луїс Мослі, виконавчий віцепрезидент Palantir у Великій Британії та Європі, наголосив на значенні цієї угоди для рятування життів українців і підкріплення економіки країни, стверджуючи, що Palantir рішуче підтримує Україну у її протистоянні зовнішній агресії та у важливих внутрішніх ініціативах, таких як розмінування.

Пілотний проєкт платформи був представлений на Міжнародній донорській конференції з гуманітарного розмінування України в Загребі, що відбулася 11-12 жовтня 2023 року, демонструючи міжнародну підтримку та готовність до співпраці в цій критично важливій сфері.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також